25 / 04 / 2024

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

2020 yılı içerisinde iş yerini kiraya vererek istisnadan yüksek oranda gelir elde eden kimseler kira stopajı vergisi ödüyor. Peki kiracı stopaj ödemezse ne olur? İşte tüm merak edilenler...



Kiracı stopaj ödemezse ne olur?
İş yeri olarak kullanılan kiralanmış gayrimenkullerin brüt kira bedelleri üzerinden alınan vergiye kira stopajı deniyor. Kiralayan taraf stopajı, vergi dairesine ödüyor. İş yeri sahibi ile kiralayanın yaptığı kontratta kira bedeli net ya da brüt olarak belirtilmiyor, kontratta net olarak belirtilen miktar, kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutar oluyor. Brüt tutar ise kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle elde edilen tutar olarak biliniyor.

Peki kiracı stopajı yatırmazsa ne olacak? Kiracı stopajı yatırmazsa ne olacak? Kira stopajı ödememenin cezası ne? İşte tüm merak edilenler...

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

Kira stopajı ödeme 2021

İş yeri olarak kullanılan, kiralanmış taşınmazların üzerinden uygulanan vergi türüdür. Bu vergi kiracı tarafından düzenli olarak vergi dairesine ödeniyor. Devlet tarafından 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren brüt kira tutarının yüzde 20'si olarak açıklandı.

2021 kira stopajı ne kadar?

İş yeri sahibi ile kiralayanın yaptığı kontratta kira bedeli net ya da brüt olarak belirtiliyor. Kontratta net olarak belirlenen miktar, kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutar oluyor. Brüt tutar ise kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle elde ediliyor. Stopaj oranı 31 Temmuz 2020 ile 31 Mayıs 2021 tarihleri arasında yüzde 10 oldu.

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

2021 kira stopaj hesaplama

Net Kira Tutarı: 2.000,00 TL
Brüt Kira Tutarı: 2.222,22 TL
Stopaj Tutarı (yüzde 10): 222,22 TL

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

Kiracı stopaj ödemezse ne olur?

İş yerini kiraya veren kişinin, kiracısının kira stopajını vergi dairesine beyan etmemesinden ya da ödememesinden dolayı herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.

İş yeri kirasından kesilen verginin, kira geliri nedeniyle verilen beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsubu için stopajın yatırılmış olması koşulu aranmıyor. 

İş yeri kira geliri istisnası 2021!

İşletmeciler, artık o vergiyi ödemeyecek!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön