16 / 04 / 2024

Kiracıdan ne kadar depozito alabilirim?

Kiracıdan ne kadar depozito alabilirim?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşme kurulurken kiracıdan depozito alınabiliyor. Peki, bir ev sahibi olarak kiracıdan ne kadar depozito alabilirim diyorsanız işte yanıtı..



Kiracıdan ne kadar depozito alabilirim?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Kira sözleşmesi kurulurken mal sahibi kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor. Alınan bu depozito, taşınmazda meydana gelebilecek olası zararlar için temin ediliyor.


Kiralamanın sona ermesi halinde herhangi bir zarar yaşanmaması durumunda, depozitonun iade edilmesi gerekiyor. 


Peki, bir ev sahibi olarak "Kiracıdan ne kadar depozito alabilirim?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kanun esasları:

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Kiracı sözleşmesinde ev sahibi sorumlulukları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön