27 / 04 / 2024

Kiracılardan fahiş kira isyanı: Zam yapamayan ev sahipleri, kiracıları tehdit ediyor! 

Kiracılardan fahiş kira isyanı: Zam yapamayan ev sahipleri, kiracıları tehdit ediyor! 

Geçinemiyoruz Platformu öncülüğünde, İstanbul’da bir parkta “Barınma Haktır” sloganıyla forum gerçekleştiren kiracılar, dernek veya kooperatif kurma kararı aldı. Kiracıların öncelikli talepleri sosyal konut olacak. 



Geçinemiyoruz Platformu Sözcüsü Cihan Uyanık, kira krizine karşı örgütlenilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Bir dernek ya da kooperatif kurmalıyız ama mutlaka yan yana durmalıyız” ifadelerini kullandı ve ortak taleplerle ilgili şu açıklamada bulundu: 

"Devlet yerel yönetimler eliyle sosyal konutlar yapsın. Yabancı konut yatırımları vergilendirilsin. Yabancıya konut satışındaki teşvikler durdurulsun. Müteahhitlere, şirketlere ve zenginlere değil dar gelirli yoksullara yönelik konut kampanyaları başlatılsın. Kiralara denetim, hukuksal düzenleme gelsin.” 

Açıklanan resmi verilere göre yüzde 70'i gören enflasyonla beraber kiraların da yükseldiğini ve bunun önce öğrncilere yansıdığını belirten Uyanık, "Domino taşları gibi bu etki öğrencilerden asgari ücretlilere ve orta gelir grubuna sıçradı. Zaten kısıtlı bir arz var. O da eylül ayında yeni öğrencilerin gelmesiyle iyice tükenecek. Ancak ortada öğrenci, ev sahibi ya da emlakçı sorunu yok. Hırs ve para sorunu var. Biz konuta baktığımızda barınılacak bir yuva, onlar yatırım aracı görüyor. Krizin ana sebebi budur. Kara para aklamak için kullanılan binlerce boş konut var İstanbul’da. Gerekirse bu konutlar özelleştirilmeli" diye konuştu ve dertlerinin bir evi olan konut sahibiyle olmadığını, bitmek bilmeyen kar hırslarıyla olduğunu aktardı. 

Kiracılardan fahiş kira isyanı: Zam yapamayan ev sahipleri, kiracıları tehdit ediyor! 

Foruma katılanlardan ve Göztepe’de 2 oda 1 salon dairede yaşadığının altını çizen Özlem Hacıoğlu, anne babasını yanına almak ve beraber oturmak zorunda kaldığının altını çizdi, bu nedenle 3 oda 1 salon konut aradığını belirtti. Hacıoğlu" konuyla ilgili açıklamasını “Emlakçılar yüzümüze bakmıyor. Eskiden fiyatta pazarlık yapardık, indirimli tutardık evi. Şimdi evin bir yerindeki eksikliği söyleyince aldığımız ilk tepki ‘Siz bilirsiniz tutmuyorsanız sorun değil 8-9 kişi daha bakacak bugün’ oluyor. Ben artık Kartal gibi daha uzak semtlerden ev bakmaya başladım maalesef. İşe giderken harcadığım vakit ve nakit de benim ömrümden gidecek yine...” ifadelerini kulanarak tamamladı. 

KONUT KOOPERATİFLERİ CANLANDIRILMALI 

Son 10 senedir Kadıköy'de oturduğunu aktaran Kubilay Çelik, konut kooperatifleri, Emlak Konut gibi kurumların yeniden canlandırılması gerektiğine vurgu yaparak, "İktidarın konut sorununa dair attığı adımlarda yoksul, dar gelirli ve orta gelirliler için bir emare yok. Bizi şehrin merkezlerinden ve gelişmiş yerlerinden atacaklar. Kemal Sunal evden atılmaya çalışılınca üstüne benzin döküyordu, biz dökecek benzin de bulamayacağız gibi ama direneceğiz" açıklamasında bulundu. 

Kiracılardan fahiş kira isyanı: Zam yapamayan ev sahipleri, kiracıları tehdit ediyor! 

MÜLK SAHİPLERİ TEHDİT EDİYOR 

Avukatlık yapan Tamer Doğan, bu sene kirasına yüzde 36 oranında zam yapıldığına fakat konut sahibi tarafından atılmak istendiğine dikkat çekti. 8 senelik kircı olduğunun, 2 sene sonra hiçbir neden belirtilmeden evden çıkartılacağının altını çizen Doğan, “Kiram 1900’dü bu yıl 2 bin 550 TL oldu. Hiçbir gelirim bu kadar artmadı. Bakın mesleki uzmanlığım iş hukuku ama son aylarda arayanların yüzde 90’ı kira sorunu için arıyor. Artık gerçekten örgütlenmemiz lazım” diye konuştu. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; Atilla Ceyhan ise konuyla ilgili açıklamasında, “Silahlı kuvvetlerden emekliyim. İyi de maaş aldım yıllarca ama ev almaya yetmedi. Çünkü çocuk büyütmek zorundaydım. Şimdi çocuklarım üniversite mezunu iş bulamıyor. Ev sahibim emekli maaşım kadar kira istiyor. Ailecek İstanbul’dan taşınacağız. O zaman neden yıllarca çalıştım?” ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul firmaları rotayı Ege’ye çevirdi! Milyarlık yatırımlarla binlerce konut geliyor!

Ev sahiplerinden kiraya yeni zam taktiği! Kirada 5 yılınızı doldurmadıysanız...

Emeklilere bayram ikramiyesine zam belli oldu iddiası! Kurban Bayramı'nda 2 bin 300 liralık sürpriz geliyor


Geri Dön