19 / 03 / 2024

Kiracının ödemediği aidatları ev sahibi ödüyor!

Kiracının ödemediği aidatları ev sahibi ödüyor!

Hem kiracılar hem de ev sahipleri ödenmeyen aidatların durumunun ne olacağını merak ediyor. Aidatlarını ödemeden binayı terk eden kiracıların borcu ev sahibine kalıyor.



Hem kiracılar hem de ev sahipleri ödenmeyen aidatların durumunun ne olacağını ve aidatlarını ödemeden binayı terk eden kiracılar ile ilgili olarak ev sahibinin sorumlu tutulup tutulamayacağı merak ediliyor.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, aidatlarını ödemeden binayı terk eden kiracıların borcu ev sahibi ödemek zorunda kalıyor. 

ÖDENMEYEN AİDATLAR EV SAHİBİNDEN İSTENEBİLİR Mİ?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan 22'inci maddeye göre; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor. Yani apartman yöneticisi ya da aidatı toplamakla sorumlu olan kişi gereken özeni göstermez ve kiracının birikmiş aidatları ev sahiplerinden tahsil edilebilir.

Yargıtay 18.Hukuk Dairesi Esas: 2004/10518 Karar: 2005/2241ve 15.03.2005 sayılı kararı da; "Kiracı, anataşınmazdaki bağımsız bölümü boşalttıktan sonra, artık bu yerden yararlanma hakkı, dolayısıyla kiracı sıfatı sona erdiğinden, oturduğu döneme ilişkin olsa bile ortak gider borcundan -Kat Mülkiyeti Yasası hükümlerine göre- sorumlu tutulamaz" ifadelerini kullandı.

KONTROL EDİN

Mal sahiplerinin zaman zaman kiracılarının aidatlarını ödeyip ödemediğini kontrol etmesi gerekiyor.

Konut sektöründe aidat problemi!

İstanbul'da konut aidatları 2 bin 100 TL'ye kadar çıkıyor!


Geri Dön