23 / 04 / 2024

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Apartman ile yasal düzenlemelere Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer veriliyor. Kanuna göre kat maliklerinin belirli oranlarda aidat ödemesi gerekiyor. Peki, kirada olan evin aidatını kim öder? Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?



Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi bina giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmak zorunda olduğu belirtiliyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümleri kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte sorumlu oluyor. 


Apartman aidatı, apartmanın temizlik, bakım ve tadilat, bahçıvan gibi giderleri için tüm kat maliklerinden talep ediliyor. Konutta kiracının oturması durumunda bu yönetim gideri, kiracıya ait oluyor.


Kiracının ödemediği aidatı ev sahibi öder mi?

Aidatları ödeme ile yükümlü olan asıl kişiler ev sahipleri oluyor. Ancak kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri maddesi de eklenebiliyor. Bu durumda ev sahibi aidat ödemesi yapıyor. Aidat ödemeyen kiracıya apartman yönetimi tarafından dava açılabiliyor. Eğer kiracı aidatını ödemez ise ve kira sözleşmesinde aidatlarımı eksiksiz ödeyeceğim gibi bir madde bulunuyorsa kendisine dava açılabiliyor. Davalar biraz zaman alabiliyor ancak ilgili kiracıdan ödenmeyen aidat miktarı geçen sürede yaşanan faizleri ile birlikte alınıyor. Eğer kiracı ödeme yapamıyor ise bu ceza hacze çevrilebiliyor.


Eğer ev sahibi kiracısına kira sözleşmesinde aidat konusu ile ilgili bir madde koymamış ve zorunluluk yüklememiş ise gerekli aidatları ev sahibinin ödemesi gerekiyor. Sözlü olarak yapılan konuşmalar kesinlikle kanıt olarak sayılmıyor.  Çünkü aidat ödemesini yapması gereken kişi kanunlara göre ev sahibi olarak belirtiliyor.


Ödenmeyen aidatlar ileride davalar ile sonuçlanmakta ve hacizlere kadar varan sıkıntıları beraberinde getirebiliyor. Ortak kullanım alanlarının daha sağlıklı ve düzenli bir şekilde işleyebilmesi için gerçekleştirilen aidat toplamaları elektrik su faturası gibi ödenmesi gereken giderler arasında yer alıyor.


Kiracının ödemediği elektrik borcu!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön