26 / 04 / 2024

Kiracıya ait olmayan giderler!

Kiracıya ait olmayan giderler!

Apartmanda ve konutta hangi giderler kiracıya ait oluyor? Hangi giderler kiracıya ait olmuyor? Apartman aidatı kiracıya mı ait? İşte kiracıya ait olmayan giderler ve kiracıya ait olmayan giderler...



Kiracıya ait olmayan giderler!

Kiracı ve ev sahibi ilişkilerinde en çok gündeme gelen hususlardan biri de apartman ve konut içindeki giderler yer alıyor. Hangi giderler kiracıya aittir? Kiracıya ait olmayan giderler nelerdir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiraya konu olan konuta yapılacak zaruri masraflar, ev sahibine ait oluyor; Buna karşın kiracının kendi zevkine göre yaptığı masraflar ise kiracıya ait oluyor. Bunun yanı sıra apartmanda da yine yapılan büyük tadilatlar ev sahine ait olurken; apartman aidatı, kapıcı parası gibi günlük hizmetler için alınan giderler de kiracıya ait oluyor.


Kiraya verenin borçları..

Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


II. Vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanma borcu

MADDE 302- Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


III. Yan giderlere katlanma borcu

MADDE 303- Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür.


IV. Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu

1. Kiralananın teslim anındaki ayıplarından sorumluluk

MADDE 304- Kiralananın önemli ayıplarla teslimi hâlinde kiracı, borçlunun temerrüdüne veya kiraya verenin kiralananın sonradan ayıplı duruma gelmesinden doğan sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.


Kiralananın önemli olmayan ayıplarla tesliminde ise kiracı, kiralananda sonradan ortaya çıkan ayıplardan dolayı kiraya verenin sorumluluğuna ilişkin hükümlere başvurabilir.



Kiracıya ait olan giderler!



Geri Dön