25 / 04 / 2024

Kiracıyım ev sahibi evi sattı haklarım neler?

Kiracıyım ev sahibi evi sattı haklarım neler?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi bazı gerekçelerin doğması halinde dava yolu ile feshedilebiliyor.Peki, siz de "Kiracıyım ev sahibi evi sattı haklarım neler?" diyorsanız işte yanıtı..



Kiracıyım ev sahibi evi sattı haklarım neler?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi bazı gerekçelerin doğması halinde dava yolu ile feshedilebiliyor. Kiraya veren, kira sözleşmesini; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kiraya verilen taşınmazı kullanma zorunluluğu varsa,


Kiraya verilen taşınmazın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise;


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.


Peki, ev sahibi kira sözleşmesi devam ederken evi satarsa ne olur? Siz de "Kiracıyım ev sahibi evi sattı haklarım neler?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yeni malikin gereksinimi

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Kiracı ev sahibine dava açabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön