20 / 04 / 2024

Kirada oturan üniversite öğrencileri çözüm bekliyor!

Kirada oturan üniversite öğrencileri çözüm bekliyor!

Koronavirüs sürecinde özellikle kirada oturan üniversite öğrencileri için çözüm üretilmediğini savunan Emek Gençliği İzmir İl Yöneticisi ve Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Emre Gökmen, kiraların üniversitelilerden faizli istendiğini söyledi.



Koronavirüs (Kovid-19) salgını sonucunda okulların tatil edilmesinden sonra 23 Mart tarihinden bu yana öğrenciler için uzaktan eğitim sürecine geçildi. Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Emek Gençliği  İzmir  İl Yöneticisi ve Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Emre Gökmen, salgın döneminde eğitimde aksamalar yaşandığını iddia etti. 

Kirada oturan üniversite öğrencileri çözüm bekliyor!

Eğitim politikalarının yanlış yapıldığını ve eğitime ayrılan bütçenin kısıtlığının da salgın günlerinde daha da görünür olduğundan bahseden Gökmen, “Sınav takvimleriyle yapboz halinde sürekli oynamaları da kendi ihtiyaçları doğrultusunda hareke edildiğini gösteriyor. Yani bu dönemde de öğrencilerin sağlığının ve eğitim güvencesinin temel alınmadığını görüyoruz. Öğrencilerin sınav ve gelecek kaygısı yeterince büyükken bir de tarihlerin sürekli değişiyor olması var olan kaygıyı dada da arttırıyor” açıklamasında bulundu. Türkiye’de mevcut eğitim sisteminin geçmişten bugüne hatalı politikalarla hayata geçirildiğinden bahseden Gökmen, birkaç saate sıkıştırılmış bir sınav sistemi, paralı ve niteliksiz eğitim sistemini eleştirdiklerini sözlerine ekledi.

ONLINE EĞİTİM YETERSİZ

Salgın günlerinde büyük üniversitelerin bile online eğitimle ilgili yetersiz kaldığından bahseden Gökmen, bu dönem içerisinde öğrencilerin sağlıklı eğitim alma hakkının olumsuz etkilendiğinden bahsetti. “Evinde online eğitim için yeterli malzemeye sahip olmayanlar bu süreçte tamamen kendi geliştirdiği yöntemlerle sınava hazırlanıyor. Bu ciddi bir sorun” diye konuşan Gökmen, “Öğrenciler bu dönemde online eğitimin yetersizliğini, yaşadıkları sorunları anlatmaya çalışsalar da iktidar bu itirazlara bakmadan, kendi ihtiyaçlarına göre hareket ediyor. Son birkaç gündür ‘normalleştirme’ diye bir şey tutturdular ve istedikleri olsun diye milyonlarca öğrenciyi etkileyecek karar veriyorlar” dedi.

KİRALAR FAİZLİ İSTENİYOR

Salgın sürecinde özellikle kirada oturan üniversite öğrencileri için çözüm üretilmediğini söyleyen Gökmen, normal dönemlerde dahi öğrencilerin kira, fatura ve eğitimi için gereken miktarı bulmakta zorlandıklarını anlattı. Salgın döneminde öğrencilerin geçinemediğini ve hiçbir koruma paketi açıklanmadığından bahseden Gökmen, “Ev sahipleri kira almayabilir, öğrencilerin tüm ödemeleri kaldırılabilirdi. Ev sahipleri bir indirim uygulamıyor aksine ödeyemeyen öğrencilerden faizle geri ödeme dayatan ev sahipleri var. Bu yüzden bazı öğrenciler akademik takvimin belirsizliğine rağmen evlerini kapatıp, ailesinin yanına dönmek zorunda kaldı. Öğrenciler buna karşı çözüm bekliyor” dedi.

“PARASIZ, NİTELİKLİ VE ULAŞILABİLİR EĞİTİM İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Hükümetin online eğitim sürecinde evinde interneti sunmayan öğrencilere eğitime ulaşması için bir çalışması bulunmadığından bahseden Gökmen, şunları söyledi: “Öğrenciler tüm sorunlarıyla baş başa bırakıldı. Türkiye gençliğini salgın döneminde parasız, nitelikli ve ulaşılabilir eğitim için mücadele edeceğiz.”

Yurt fiyatları ev kiralarını solladı!


Geri Dön