25 / 04 / 2024

Kiraların TÜFE'ye göre artması esnafı da rahatlattı!

Kiraların TÜFE'ye göre artması esnafı da rahatlattı!

Kira artışlarının ÜFE yerine TÜFE üzerinden yapılacak olması yalnızca ev kiracılarını değil mağaza, ofis ve dükkanlara kira verenleri de rahatlattı. 



Yeni düzenleme kapsamında kira artışlarının son 12 aylık ortalama Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yerine Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre yapılması sadece ev kiracılarını değil ticari hayatı da rahatlattı. Posta gazetesinden Meltem Kara'nın haberine göre, kira artışında TÜFE uygulaması yalnızca konutlarda değil işyerlerinde ve ticari gayrimenkullerde de geçerli olacak. Bu durumda caddelerde dükkanı olan esnafın da AVM’ye kira ödeyen perakendecinin de eli rahatlamış olacak.

BİNLERCE LİRA CEPTE

Son açıklanan ocak ayı enflasyonuna göre 12 aylık ortalama ÜFE yüzde 27.01, TÜFE ise yüzde 16.33 oldu. Eski düzenleme geçerli olsaydı bu ay sözleşmesini yenileyecek olan kiracının 1.000 liralık ücreti 1.270 liraya çıkacakken, şimdi 1.163 lira olacak. Böylece 1.000 lira ödeyen kiracının cebinde 106 TL kalacak. Dükkan ve mağazalarda kiraların binlerce lirayı bulduğu düşünüldüğünde aylık 10 bin TL ödeyen bir kiracı, 1.060 TL'lik zam yükünden kurtulmuş olacak.

 

Kiraların TÜFE ye göre artması esnafı da rahatlattı!

BELİRSİZLİK BİTTİ

Gayrimenkul danışmanlığı şirketi Coldwell Banker Türkiye’nin Ülke Başkanı Gökhan Taş da konuyla ilgili şunları söyledi: “ÜFE’nin reel enflasyonun üzerinde olması mal sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyordu. Ticari gayrimenkul piyasasında kiraların dolardan TL’ye dönmesi gibi bir türbülans yaşanmıştı. Bu türbülansın üzerine ÜFE’den kira artışı kiraların yine dolar ile ödenmesiyle aynı seviyede olacaktı. Burada TÜFE’nin baz alınması kiracıları rahatlattı. Mal sahibi tarafında da hakim olan belirsizliği ortadan Gökhan taş kaldırdı, netleştirdi.”

 

Kiraların TÜFE ye göre artması esnafı da rahatlattı!

ENFLASYONU FRENLEYECEK

Gayrimenkulde profesyonel hizmetler sunan Jll Türkiye’nin ülke Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul değerinin enflasyona göre belirlenecek olmasının kısa vadeli kontratlarda önemli bir avantaj sağlayacağını belirtti. Birleşmiş markalar derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de “TÜFE üzerinden kira artışı hem enflasyonu frenleyecek hem de perakendecinin elini çok rahatlatacak” şeklinde konuştu. Öncel, geçen sene çıkan yönetmelikle dolardan TL'ye dönenlerin kira artışlarında bu oranın henüz uygulanmadığını, yeni sözleşmelerin TÜFE ile yapılacağını da sözlerine ekledi.

Kiraların TÜFE ye göre artması esnafı da rahatlattı!

 

PERAKENDECİ NEFES ALACAK

Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan “Türkiye Pazar Analizleri 2018 Dördüncü Çeyrek Ofis, Perakende, Sanayi ve Lojistik” başlıklı rapor, kira sözleşmelerinin Türk Lira'sına dönüştürülmesini öngören tebliğlerle sözleşmelerin büyük ölçekte TÜFE artışı ile Türk Lirası’na dönüştürülmesi ve enflasyon düşüşüyle perakendecilerin kısmen de olsa nefes alacağına işaret etti.

Kiracılara müjde! Kira artışında TÜFE dönemi resmen başladı!

Bin liralık kirada 106 lira cepte!


Geri Dön