28 / 03 / 2024

Kiralık evlerde ipin ucu kaçtı, Uzman isim uyardı! Kiracıları zor günler bekliyor

Kiralık evlerde ipin ucu kaçtı, Uzman isim uyardı! Kiracıları zor günler bekliyor

Kira fiyatlarında yaşanan artış Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri durumundayken ev sahiplerinin keyfi zam uygulaması kiracıları zor durumda bırakıyor. Yetkililer kiralık evlerde kontrolsüz artışın önü alınmazsa krizin içinden çıkılmaz bir hal alacağı konusunda uyarıyor.



İnşaat malzamelerindeki fiyat artışı sonucunda konut üretimi zorlu bir viraja girerken müteahhitler projelerini bir bir durdurma kararları alıyor. Konutların azalması sebebiyle de bazı fırsatçı ev sahipleri, fiyatları yükselttikçe yükseltti ve ev arayan çaresiz vatandaşlar ise 'ev bulamam' korkusuyla bu evleri tutmak zorunda kaldı. 

Özellikle düğün sezonunun yaklaşması ile kiralık ev arayışı artmaya başlarken fırsatçı ev sahiplerinin eline düşen vatandaşlar keyfi oranlara göre belirlenen kiraları ödemek zorunda kalıyor. 

Ev Sahipleri Fiyatları Keyfi Yükseltiyor

Kiralık evlerde ipin ucu kaçtı, Uzman isim uyardı! Kiracıları zor günler bekliyor

Ev alma fikri vatandaş için imkansın bir hal almışken kiralık evlere ödenen fiyatlar ise akıl almaz cinsten. Özellikle bazı fırsatçı ev sahipleri, kiracıları ev bulamayacakları yönünde korkutarak kiralara büyük zamlar uyguluyor. 

Olması gereken kira artış oranı 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranına göre belli oluyor. Fakat ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu buna uymayarak, kendi isteklerine göre kiraya zam yapıyor ve kiracılarda başka bir ev bulamama korkusu ile söylenen oranı kabul etmek zorunda kalıyor. Bu sebeple hem ev fiyatları hem de kiralar buna bağlı olarak yükseliyor. 


Geri Dön