27 / 04 / 2024

Günlük kiralık evlerde kapora tuzağına dikkat!

Günlük kiralık evlerde kapora tuzağına dikkat!

Bayram tatilini bulunduğu kentin dışına çıkarak sahil bölgelerinde geçirmek isteyenlerin otel fiyatlarının yüksekliğinden kaynaklı tercih ettiği günlük kiralık evlerde ciddi kaparo mağduriyetleri yaşanıyor.



Turizm sektörü rekor üstüne rekor kırarken otellerdeki doluluk oranları da kimi yerlerde yüzde 100 seviyeslerine ulaştı. Turizm sektöründe yaşanan yoğunluklar otel fiyatlarına da yansıyor.

Yeni Şafak gazetesinden Kenan Biter'in haberine göre, 5 yıldızlı her şey dahil konseptli otellerde 4 kişilik bir haftalık tatilin bedeli 10 bin liraya yaklaştı. Fiyatlarda yaşanan aşırı yükseliş de tatil planı yapan aileleri farklı alternatiflere yöneltiyor. İşin bu kısmında ise son senelerde giderek artan günlük kiralık yazlık konsepti öne çıkıyor.

KİŞİ BAŞI 40 TL'NİN ALTINA İNİYOR


Neredeyse tüm sahil şeridi olan beldelerde bulunan günlük kiralık yazlıkların fiyatı 150 TL'den başlayıp villa vs. olması halinde 500 TL ve üzerine çıkıyor.

Kiralanan bu yazlık evlerde genellikle 4 ve 6 kişilik aileler rahatlıkla kalabiliyor. Böyle olunca ise günlük 150 TL'de 4 kişilik bir ailenin yaz tatilinin kişi başı günlük konaklama bedeli 40 liranın altına kadar düşüyor.

SAHTE İLANLA KAPORA TUZAĞI!


Kuzey Ege'nin ünlü tatil beldeleri arasında yer alan Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit'in ilçelerindeki turistik tesislerde, bayram tatiline az bir zaman kala neredeyse yer kalmadı.

Özellikle çok fazla turistik tesisin bulunmadığı ve yerli turistin tercih ettiği Edremit Körfezi'ni kendilerine hedef seçen dolandırıcılar da internet sitelerine koydukları sahte ilanlar üzerinden tatil planı yapan vatandaşları tuzağına düşürmeye başladı.

İNDİRİM VAADİ İLE PARANIN HEPSİNİ ALMAYA ÇALIŞIYORLAR


Tatil planı yapmak için ilan siteleri üzerinden tatil bölgelerindeki günlük kiralık ev ilanlarına bakıp dolandırıcıların ağına düşen tatilzedeler, normalde bir günlük ücret bedeli olan kaporayı karşı tarafın tamamını ödemesi durumunda fiyatta çeşitli oranlarda indirim yapma sözü üzerine hepsini yatırıyor.


Gerçekler ise çok geçmeden ortaya çıkıyor. Kaporayı alan kişi telefonunu kapatırken söz konusu kiralık eve ait olduğu iddia edilen sahte fotoğraflarla konulan ilanlar da pasife alınıyor.


500 KM GİTTİ HAYATININ ŞOKUNU YAŞADI


Ayvalık Sarımsaklı'da günlük kiralık ev kiralayan ve ev için 400  lira kapora yollayan ve tatil için yola çıkan Elif K. 500 kilometre yol gidip kendisine atılan konuma yaklaştığında hayatının şokunu yaşadı. Kendisine evi kiralayan ve kapora yolladığı kişilerin telefonlarını kapatması üzerine dolandırıldığını anlayan tatilzede soluğu en yakın karakolda aldı. Yaşananları anlattığında ise polis memurunun aynı şekilde çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söylemesi üzerine ikinci bir şok daha yaşadı.

PARANIN TAMAMINDA İNDİRİM SÖZÜ


Aynı bölgede benzer bir mağduriyet yaşan İlyas isimli başka bir tatilci ise başından geçenleri şöyle anlatıyor;

''4 günlük bir ev kiraladım. İrtibat kurduğum işi 2 günlük olan 500 TL'yi peşin olarak vermemi istedi. Hatta tamamını yani 1000 TL'nin tamamını vermem halinde yüzde 15 indirim olacağını söyleyince tamamını 850 TL olarak ödedim. Ancak kiralama yaptığım sitede dolandırıcılar olabileceği hiç aklıma gelmedi. Daha sonra söz konusu kişilere ulaşamadım. Araştırdığımda benim gibi çok miktarda insanın mağdur olduğunu anladım.''


İYİ ARAŞTIRMADAN YOLLAMAYIN


Tüketici birlikleri ise tatil planı yapacak olan  vatandaşları uyarıyor. İnternet ortamında paylaşılan görseller üzerinden kiralama için kapora gönderilmeden çok farklı kanallar üzerinden kiralanacak evin ve paranın yatırılacağı kişinin teyit edilmesi gerektiğini söyleyen yetkililer, tam emin olduktan sonra yatırılacak kapora tutarının ise bir günü geçmemesi gerektiğini belirtiyor.

 

Emlakçıdan saatlik kiralık ev!


Geri Dön