20 / 04 / 2024

Kiralık ve satılık konut fiyatları nasıl düşecek mi?

Kiralık ve satılık konut fiyatları nasıl düşecek mi?

Sabah Gazetesi köşe yazarı Dilek Güngör, bugünkü köşesinde kira fiyatlarındaki yükselişi kaleme aldı. Dilek Güngör, satılık ve kiralık ev fiyatlarının düşmesi için önerilerini gündeme getirdi. İşte o öneriler..



Türkiye'de en çok konut araması yapılan ilk 5 ilçeyle ilgili konuşan Dilek Güngör, "Ankara ve İstanbul'un bu bölgeleri diğer semtlere göre bir nebze daha ucuz" dedi. Hükümetin kira yükselişlerine geçici de olsa sınırlama getirdiğne dikkat çeken Güngör, bunu uygulayanların çok olmadığına özelikle büyük kentlerde yüzde 25'lik sınırın sembolik kaldığını ifade etti. 

Kiralık ve satılık konut fiyatları nasıl düşecek mi?

"Yüksek kira bedeli ev sahibine tatlı geliyor. Gerekirse, 1 Temmuz 2023'e kadar evini boş tutmaya razı olan bir kesim var" ifadelerini kullanan Güngör, ya da ev sahiplerini tahliye baskısıyla istediği zammı zorla almaya çalıştığını belirtti. Güngör, konuyla ilgili olarak "Fahiş kira zammı yapınca bu kez de kiracı, kirayı ödeyemiyor, evdeki eşyalara zarar veriyor. Velhasıl, iki taraf açısından da iş çığırından çıkmış vaziyette" açıklamasında buludu ve çözüm önerisini paylaştı. 

Yüksek kira artışlarına ilişkin çözümüyle ilgili "Konut edinme toplumun büyük kesimi için imkânsız hale geldiğine göre, ivedilikle sosyal konut projelerini devreye almak gerekiyor" şeklinde konuşan Güngör, toplumsal problemlerin önüne geçilmek isteniyorsa, devletin konut sorununun çözümünde öncü rolü üstlenmesinin şart olduğunun altını çizdi. 

Kiralık ve satılık konut fiyatları nasıl düşecek mi?

Devletin merkez alanlardaki konut alanlarını dönüştürebileceğini dile getiren Güngör, Hazine arazilerinin yüksek fiyattan lüks konut inşa edilecek müteahhitlere satılması yerine sosyal konut projelerine ayrılabileceğini belirtti. 

Güngör, "Belli büyüklükte konut üreten inşaat firmasına konutun belli bir bölümünü darorta gelirliye ayırmasını zorunlu tutabilir. Birden fazla konutu olanlara daha farklı bir vergi sistemi uygulayabilir" dedi ve daha da önemlisinin bir an önce kiralık sosyal konut politikalarının devreye sokulması olduğuna dikkat çekti. 

"Türkiye'de de kiralık sosyal konutlarla kişilere makul bedeller karşılığında uzun süre kalabilecekleri evler sunulabilir" açıklamasında bulunan Güngör, bu şekilde konuttaki balonun paylayacağına, hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının düşeceğine vurgu yaptı. 

Yeni ev alanlar ve evi almayı düşünenler dikkat! Resmen açıklandı!

Ev fiyatlarındaki resmi artış resmen yüzde 150'ye dayandı! Konut fiyatları neden artıyor?

Ev sahiplerinin kira oyunu bitmiyor! Yazlığı olanlar kışlık evini kiraya veriyor!


Geri Dön