18 / 04 / 2024

Kiraya verilen işyerinin vergisi 2015!

Kiraya verilen işyerinin vergisi 2015!

İşyerini veya evini kiraya verip gelir elde eden kimseler bazı şartlarda vergi ödüyor. Elde edilen gelirin kira istisnasını aşması halinde kira vergisi ödeniyor. İşte kiraya verilen işyerinin vergisi 2015...



Kiraya verilen işyerinin vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kanun kapsamında vergiye tabi tutulan mallar arasında mesken ve işyerleri de bulunuyor. İşyerini veya evini kiraya verip gelir elde eden kimseler bazı şartlarda vergi ödüyor.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen gelirin kira istisnasını aşması halinde kira vergisi ödeniyor.


1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında kiraya verilerek gelir elde edilen işyerleri için istisna bedeli 27 bin TL olarak belirlendi.


Buna göre, işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. 


Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamıyor.



Konut ve işyeri kira geliri nasıl beyan edilecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön