25 / 04 / 2024

Kirayı artırmayan kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Kirayı artırmayan kiracı nasıl çıkarılır? Ev sahibi kiracıyı zorla evden çıkarabilir mi?

Kira fiyatları yaşanan enflasyon sonucu son dönemde bir hayli arttı. Ev sahipleri kira oranında artışa gitmek istiyor. Bu durumda da kirayı arttırmayan kiracılar ile sorunlar yaşanabiliyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşte detaylar!



KİRAYI ARTIRMAYAN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Evde kiracı varsa yani oturuyorken, taşınmazın satılması durumunda yeni mal sahibi, kiracıya 1 ay içerisinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Bu durumda satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı içeride kalmaya devam edebilir. Altıncı ayın sonunda da çıkmaz ise tahliye davası açılma durumu olabilir.

EV SAHİBİ KİRACIYI ZORLA EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Evin sahibi kiracısını nasıl çıkarır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Ancak bu soruya verilecek net cevap ev sahibi kiracıyı zorla çıkarma hakkı yoktur. Belli bir kira sözleşmesi hazırlayan tarafların belli hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu ile ilgili düzenlenmektedir.

KİRACI YATAK ODASINI GÖSTERMEK ZORUNDA MI?

Kiracının evi göstermemek gibi bir hakkı bulunmaz. Kiracı yönünden kendi belirlediği saatlerde ve koşullar altında satış ve kiralama için evi üçüncü kişilere ve emlakçılara gezdirmek yasal bir yükümlülüktür.

KİRACILAR EVİ BOYATMAK ZORUNDA MIDIR?

Kiracı, evi sözleşmeye uygun şekilde kullanmasına rağmen normal kullanım nedeniyle bozulmalar meydana gelebilir bu durumlardan kiracı sorumlu değildir. Bu nedenle kiracı, sözleşmeye uygun kullanmış ise evi boyatmak zorunda değildir.

KİRACILAR HANGİ MASRAFLARI KİRADAN DÜŞEBİLİR?

Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait olan bakımı, onarımı ve temizlik giderlerini karşılamak zorundadır. Kira kontratında aksi bir durum belirtilmediği sürece su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülmez.

 


Geri Dön