19 / 04 / 2024

Kış gelmeden kışlıklarınızı hazır edin! kışlık giyimde tedarik sıkıntısı! işte kışlık giyim fiyatlarındaki değişim

Kış gelmeden kışlıklarınızı hazır edin! kışlık giyimde tedarik sıkıntısı! işte kışlık giyim fiyatlarındaki değişim

Kışın gelmesine çok az bir zaman kala kışlık ürünler raflardaki yerini almaya başladı. Bunun yanında artan fiyatlarda bazı tedarik sorunlarını ortaya çıkardı. İşte detaylar!



TALEP KAYMASI YAŞANIYOR!

Turistlerin yoğun ilgisi geçen kışa göre yüzde 30-40 fiyat farklı ile raflardaki yerini alan ürünlerde ‘fiyatlar yeniden artacak’ kaygısını doğurdu. Yerli tüketicide başta mont ve kaban olmak üzere kışlık giyim alışverişinin öne çekilmesine sebep oldu. Artan fiyatlar nedeni ile segmentler arası kaymanın yoğunlaştığını dile getiren sektör oyuncularından Kiğılı, lüks segmentten kendi kategorilerine talep kayması yaşandığını bildirdi.

Orka Holding kışlık ürünlerin yüzde 40’ını şimdiden bitirdiğini aktarırken, önümüzdeki dönemde tedarik sıkıntısı yaşanabileceği uyarısında bulundu. LC Waikiki ise tüketici tarafında artan fiyat hassasiyeti nedeni ile Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerden tedariki artırmayı gündeme aldıklarını açıkladı. Diğer yandan tüm sektör temsilcileri, bundan sonraki dönemde fiyat artışlarının daha sık ve düşük oranlı olacağının altını çizdi.

TUTMAYAN ÜRÜNLERDEKİ İNDİRİM HEMEN YAPILIYOR!

Son açıklanan ağustos ayı verilerine göre ağustos ayı tüketici enflasyonu yüzde 80,21, üretici enflasyonu da yüzde 143,75 olarak duyuruldu. Enflasyon sepetinde yüzde 6,42’lik ağırlığı olan giyimde ise tüketici enflasyonu yüzde 38’i aşmıştı. Birleşmiş Marklar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, bundan sonraki dönemde fiyat artışlarını başta enerji olmak üzere maliyetlerin ne yönde hareket edeceğinin belirleyici olacağını söyledi. Öncel, “İmalat sürecinin tüm halkalarında enerji çok önemli bir maliyet unsuru oldu. Buradaki bilinmezlik fiyat artışlarında önemli bir etki yaratacak. Türkiye ve Rusya arasında özel bir anlaşma yapılsa dahi diğer bölgelerden alacağımız hammadde fiyatlarında artışlar öngörüyoruz. Bu da fiyatlara yansımaya başladı” diye konuştu. Bu durumun son ürün fiyatlarına yansımasının da kaçınılmaz olacağını kaydeden Öncel, şöyle ifade etti; “Fiyat hassasiyeti artmış durumda. Bundan sonraki dönemde eskiden olduğu gibi yüksek ve aralıklı fiyat artışları yerine daha sık ve düşük oranlı artışlar yaşanacak.  Geçtiğimiz aylarda marketlerde yaşandığı gibi giyim mağazalarında da etiket değiştirme ekipleri bulunacak. Hazır giyimci bir defada yüksek oranlı fiyat artışından ziyade kademeli artırmaya gidiyor. Tutmayan ürünlerdeki indirimi de hemen yapmaktadır.”

Önümüzdeki dönemlerde kışlık ürünlere yönelik tedarik ile ilgili sıkıntı yaşanacağı yönündeki konu hakkında da Öncel; “Her ne kadar iç piyasada satışlar büyük oranda peşine dönmüş olsa da yine de vadeli çalışanlar da var. Bu da markaların, üreticilerin yurtdışını tercih etmesine neden oluyor. Bu şekilde kur riskinden de korunmuş oluyorlar. Bu yüzden de markalar kışlık ürün ürettirmede sıkıntı yaşayabilir. Bu perakende ticarete de yansımaktadır. Bizde de turist harcamasının ağırlığından konu açılıyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde yurt içinde kışlık ürün tedarikinde sıkıntı yaşanabilir” dedi.

Araç sahipleri üzülecek! İşte 15 Eylül Perşembe güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!

Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 15 Eylül Perşembe 22 ayar bilezik kaç TL?

Altın bugün ne kadar? 15 Eylül 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön