26 / 04 / 2024

Kombi bozulursa kiracı mı öder?

Kombi bozulursa kiracı mı öder?

Kiracı kira bedelinin yanı sıra bazı masrafları da ödemek ile mükellef oluyor. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini de ödüyor. Peki, kombi bozulursa kiracı mı öder?



Kombi bozulursa kiracı mı öder?

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracı kira bedelinin yanı sıra bazı masrafları da ödemek ile mükellef oluyor. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini de ödüyor. Bu konuda yerel âdete de bakılıyor.


Kiracılık hukukuna göre; Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumlu oluyor.


Peki, kombinin bozulması halinde masrafı kim öder? Kombi bozulursa kiracı mı öder? Ev sahibi mi?


Kira sözleşme hükümlerin saklı kalmak üzere bağımsız bölüme ait demirbaş giderleri mal sahibi ödemek ile mükellef oluyor. Kombi konusunda ise yapılacak masraflar şu şekilde paylaşılıyor.


Demirbaşların iyi halde tutulmasını gerektiren masraflar kiracıya ait oluyor. Demirbaş içerisinde bulunan parçaların değişikliği ve kullanım ömrünü tamamlaması nedeni ile oluşan yüklü tamir masrafları ev sahibine ait oluyor.


Kombi bakımı ise kiracıya ait oluyor. Periyodik olarak bakımı yaptırılmayan kombide oluşan zararların masraflarını da kiracı ödüyor.


Ancak kiracıdan kaynaklı olma ihtimali bulunmayan kombi arızasının ev sahibi tarafından karşılanması gerekiyor. Bu nedenle masrafların teknik servis sonucuna göre karşılanması gerekiyor.


Kiracının bakım yükümlülüğü nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön