27 / 04 / 2024

Konak'ta inşaat halindeki bölgenin akıbeti TBMM'de!

Konak'ta inşaat halindeki bölgenin akıbeti TBMM'de!

İzmir'in Konak ilçesinde temelinde arkeolojik kalıntılar bulunan inşaat halindeki bir bölgenin akıbeti TBMM gündeminde yer aldı. CHP'li Bakan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Murat Bakan, İzmir'in Konak ilçesinde temelinde arkeolojik kalıntılar bulunan inşaat halindeki bir bölgenin akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Konak, sorularının Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

Bakan, önergesinde ''İzmir’in Konak ilçesinde mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü’ne ait olan 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlanmış, iş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanılmış ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede inşaat çalışmaları durdurulmuştur.

Geçtiğimiz Mayıs ayında ortaya çıkan tarihi kalıntılarla ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarım Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen kararla bölgede sondaj yapılmış, kalıntılar incelenmiş ve taşınmaz üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, Roma dönemine ait liman, hamam yapısı olduğu düşünülen kalıntıların ortaya çıktığı belirtilmiştir.

Söz konusu bölgedeki tarihi kalıntıların tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü’nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi yönünde karar alınmıştır.'' diye konuştu. 

Avukat Arif Ali Cangı tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne 19.09.2018 tarihinde yapılan başvuru üzerine İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne verilen 16.10.2018 tarihli yanıta göre;

“İzmir İli, Konak İlçesi, 214 Ada 1 parselde yer alan Kaplan Mustafa Paşa Vakıf Çarşısı temelinden çıkan kalıntılara ilişkin Kurulca sondaj yapılmasına dair alınan kararlar sonrasında ilgili Müze Müdürlüğü denetiminde başlatılan sondaj ve kurtarma kazıları 10.07.2018 tarihinde tamamlanmış, kalıntıların rölövesi alınmıştır. Bunun üzerine iletilen kazı sonucu ve rölöve; İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve 03.10.2018 tarih ve 8013 sayılı karar alınmıştır. Buna göre; s... yapılan sondaj ve kurtarma kazısı sonucu ortaya çıkan Antik Roma Dönemine ait liman hamam kalıntısı, imparatorluk salonu, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamım göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşıldığından, mutlak korunması gerekli alan olduğuna, ancak alanda mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca hazırlanacak raporun kurula iletilmesinden sonra alanın sit statüsünün ve/veya tesciline ilişkin konunun değerlendirileceğine, iletilen rölöve projesinin uygun olduğuna, sit alanın açık olmasından dolayı gerekli güvenlik önlemlerin ilgili kuramca sağlanmasına... ’ karar verilmiştir.”

Arkeologlar Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri 2016 yılında yaptığı bir açıklamada ise ''Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi binasının temelinde, iç limanın bir ucunun (kuzeybatı) ortaya çıktığım, limanın diğer ucunun ise Hisar Camii'nin bulunduğu yer olduğunu belirtip alanda bina yapılmasının artık mürnkün olmadığını ifade etmiş ''Orası artık arkeopark olur. Kalıntılar tam olarak ortaya çıktıktan ve bölge tamamen temizlenip açıldıktan sonra arkeopark yapılmalı'' önerisinde bulundu.
 

Murat Bakan'ın soruları 
1- İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararda belitildiği gibi bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşılan ve mutlak korunması gerekli alan olarak değerlendirilen söz konusu alanda gerekli çalışmaların yürütülmesinin nedeni nedir?
2- Tarihi alandaki mevcut zemin suyunun giderilmesi ve önlenmesine ilişkin çalışmalara ne zaman başlanacaktır? Çalışmaların tamamlanmasına ilişkin öngörülen süre nedir?
3- Mutlak korunması gerekli alan olarak değerlendirilen söz konusu tarihi alandaki arkeolojik çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirilecektir?


Geri Dön