27 / 04 / 2024

Konkordato nedir?

Konkordato nedir?

Borçlarını ödeyemeyecek durumda olan borçluyu korumak adına, kanun önünde yapılan anlaşmayı temsil eden konkordato hakkında detaylar için tıklayın. İşte konkordato nedir? için yanıtlar...




Mali vaziyeti bozulmuş bir borçlunun alacaklılarıyla yaptığı anlaşma anlamına gelen konkordato, söz konusu borçluyu korumak adına kabul edilmiş hukuki bir boyut olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir deyişle konkordato, mahkeme kararıyla girişilen bir tasfiye yolunu ifade ediyor. 


Bir örnekle açıklamak gerekirse; Elinizde olmayan nedenlerle mali durumunuzun bozulduğunu varsayalım. Bu durumda eğer tüm borçlarınızı ödemek zorunda kalırsanız, elinizdeki para bütün borçlarınızı ödemeye yetmeyecek. Böyle bir vaziyette alacaklılarınızın çoğu ile anlaşma yapabilirsiniz. Konkordato denilen bu anlaşmaya göre, alacaklılar borçlarınızın yüzdelik belli bir miktarından vazgeçebilirler. Siz de elinizdeki para ile, tüm borçlarınızı kabul edilen yüzde oranında ödemiş olursunuz. 


Konkordato nasıl yapılır? 

Borçlu bir insanın alacaklılarıyla anlaşarak borçlarını belli oranda ödemesi anlamına gelen konkordato, mahkeme kararıyla yapılıyor. Borçlunun borçlarını ödemesi için verilen süre tapu kütüğüne şerh ediliyor. 


Konkordatonun anlaşmayı kabul etmeyen diğer alacaklıları da bağlayıcı bir özelliği bulunuyor. Borçlu bu anlaşmayla alacaklılarının üçte iki çoğunluğu ile fikir birliğine varabiliyor. Ancak belirtilmesi gereken nokta; borçların ödenmesi için verilen sürenin tapuya şerh edildiğini belirtmiştik. Bu şerh bulunduğu sürece borçlunun taşınmazı üzerinde tasarruf hakkı bulunmuyor. 





Geri Dön