24 / 04 / 2024

Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalı!

Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalı!

Konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.4 azalış kaydetti. TÜİK verilerini göre Türkiye genelinde 2018 yılında 1 milyon 375 bin 398 konut satış sonucu el değiştirdi. 



Konut satışları Aralık ayında yıllık yüzde 2.9 artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 78.4 oranında artış kaydetti. Sektör temsilcileri konut sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2019 yılında yaşanacak fiyat değişimlerini değerlendirdiler. 

Yeni Meram Gazetesi'nde yer alan habere göre kur ve enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte artan inşaat maliyetlerini ‘Enflasyonla Mücadele’ edebilmek için fiyatlara yansıtmayan gayrimenkul sektörü temsilcileri, bu sürecin maalesef fazla sürmeyeceğini ve elinde sonunda fiyatların yeni projelere yansıyacağını ifade ettiler. Ev almak için en iyi zaman olduğunu aktaran yetkililer, tapu harcı ve KDV teşvikleri uzatılmasının büyük fırsat olduğunu belirtirken, vatandaşa elini çabuk tutması tavsiyesinde bulundu.

Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalı!

Gayrimenkul sektörü olarak 2018 yılında sektöre ivme kazandıracak önemli adımlar attıklarını dile getiren Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin “Tapu harcı ve KDV oranının indirilmesiyle birlikte, kamu bankalarının konut kredi faizlerini düşürmesinin ardından, Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul firmalarının üyesi olduğu GYODER, İNDER ve KONUTDER olarak ‘Güç Birliği’ne gittik. 15 Mayıs’ta başlattığımız kampanyayı 30 Haziran’a kadar uzattık. Tüm peşin ve konut kredili satışlarda yüzde 20 indirim ve yüzde 5 peşinat kampanyası, bankaların yüzde 0,98 faizle konut kredisi desteği sağlamasıyla birlikte sektörde büyük bir ivme yarattı” diye açıklama yaptı. 

SENETLİ SATIŞLAR ARTTI

Bu ‘Güç Birliği’ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye için Kazanç Vakti’ kampanyasının vatandaşa, sektöre ve milli ekonomiye büyük katkı sağladığını dile getiren Yetgin, “2018 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 375 bin 398 adet konut el değiştirdi. Bu sayı 2017’de 1 milyon 409 bin 314 olarak gerçekleşmişti. Yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen, 2018 yılı konut satışlarının 2017’ye oranla sadece yüzde 2.4 azaldı” ifadelerini kullandı. 2018’deki konut kredisi faizlerindeki artışın ev sahibi olmak isteyenleri olumsuz etkilediğini ifade eden Yetgin, bu nedenle senetli satışlarda artış olduğuna dikkat çekti.

2018 yılında 1.4 milyon konut satıldı!

2018'de 1 milyon konut konut senetle satıldı!

Konut yatırımcıları senetli satışı tercih ediyor!

2018'de kadınlar mı erkekler mi daha çok ev aldı?


Geri Dön