24 / 04 / 2024

Konut en güvenli yatırım aracı!

Konut en güvenli yatırım aracı!

Adana Ekspres Gazetesi'nin yazarlarından Feridun Arseven bugünkü yazısında konut yatırımlarını kaleme aldı. İşte Feridun Arseven'in o yazısı..



Açıklanan haziran dönemine ilişkin konut satışlarına ilişkin verilere göre; toplam satışlar ve alt detaylar olarak da bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, düşüş kaydetmiş görülmektedir.


Diğer taraftan bir önceki aya kıyasla da, toplam ve alt detaylarda düşüşlerin olduğu fark edilmektedir.


Yabancılara olan satışlarda da ay bazında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla şubat döneminin ardından, gerileme sergilediği fark edilmektedir.


Konut satışlarındaki gidişatı anlamak için, 2014 yılındaki satışlar ve bunlara etki eden temel faktörlerden biraz bahsetmeliyiz.


Hatırlanacaktır TCMB, 2013 yılı içerisinde bir hayli faiz arttır uyarılarına direnmiş ve fakat 2014 yılı ocak sonlarında ani bir kararla politika faizini yüzde 4,5’tan yüzde 10’a yükseltmişti.


Bunun yanı sıra marjinal gecelik borç verme faiz oranını de yüzde 7,75’ten, yüzde12 ye çekmişti.


Bu ani faiz arttırma karşısında konut kredi faizleri de bir hayli yukarı çıkmıştı.


Buna bağlı olarak 2014 yılında konut satışları; ilk yarıda biraz gerileme sergilemiş, yılın ağustos döneminde marjinal borç verme faizinde 75 baz puan düşüşünde etkisiyle yılı, bir önceki yıla kıyasla ufak bir kayıpla kapatmayı başarmıştı.


Tabii sadece olayı faize bağlamak doğru değildir. jeopolitik riskler ve iç siyasette gerginliklerin etkileri de, şüphesiz konut alım isteğinde etki yaratmıştır.


2015 Yılında, bir önceki yılda yaşanan yavaş artışa karşılık ay bazında ve toplamda daha yüksek satışlarla karşılaşıldı.


Bu dönemde de; dolar kurunda artış beklentileri arttı. Marjinal fonlama faizi 50 baz puan düşürüldü, yılın ilk çeyreğinde düşen ortalama konut faizi alımları tetikledi.


Ancak haziran seçimlerinden tek parti iktidarı çıkmayınca, oluşan belirsizlikle 2015 yılı ikinci yarısında, konut satışlarında yavaşlama ile karşılaşıldı.


Kasım seçimlerinden sonra ise önemli artışın olduğu görüldü.


Özetle


2016 Yılı FED’in faiz arttırma korkuları ile başladı, Başbakanın değişeceği endişesiyle devam etti. Bu arada Merkez Bankası Başkanının değişebileceği endişesi de sahnede yerini aldı.


İngiltere’nin AB’den ayrılabileceği endişesiyle kuvvetlenen belirsizlik korkularına bağlı olarak gerek konut kredi faizleri açısından ve gerekse dolarda ortaya çıkabileceği düşünülen değişiklikler nedeniyle, vatandaş ihtiyatlı olarak alımlarına devam etti.


Bu yaklaşımda konut satışlarının ay bazında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış ya da azalışların ortaya çıkmasına neden oldu.


Tabii temmuz döneminde ülkenin karşılaştığı darbe girişimin yarattığı etki, her ne kadar hızla giderilmeye çalışılsa da, temmuz verilerinde kendisini gösterecektir. Ancak konut en güvenilir yatırım aracı olmaya devam etmektedir.


Konut en güvenli yatırım aracı!


Adana Ekspres/ Feridun Arseven


Geri Dön