25 / 04 / 2024

Konut fiyatları 2018'de artacak mı?

Konut fiyatları 2018'de artacak mı?

Maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte gayrimenkul satışlarının bazı bölgelerde seyrelmesi bekleniyor.



 

Gayrimenkul sektörü 2017'yi konut kredilerindeki faiz artışının yüzde 1'lerin üstüne çıkması, enflasyon, döviz kurundaki yüksek dalgalanma ve çok hızlı artan malzeme ve işçilik maliyetleriyle sonlandırmaya hazırlanırken 2018 yılına temkinli yaklaşıyor. 

 

Zor bir dönem geçirmesi nedeniyle bu yıl maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan gayrimenkul sektöründe fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi. Maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda bazı bölgelerde seyrelme olması bekleniyor.

 

2018 Yılında Fiyatlar Düşmez

Gayrimenkul sektörüne bakıldığında sadece Temmuz, Ağustos, Eylül 2017'de inşaat maliyetleri bir önceki aya göre yüzde 22.1, işçilik ücretleri ise 11.9 oranında arttı. Satışların düşmemesi için maliyet artışını fiyatlara yansıtamayan bunun yerine kar marjını kısmayı göze alan gayrimenkul sektöründe fiyat artışları enflasyonun altında ilerledi, hatta enflasyondan arındırıldığında fiyatlarda bir düşüşten bahsediliyor. 


TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, sektörün yeni yıldan itibaren maliyet kaynaklı fiyat artışına geçmesinin beklendiğini söyleyerek, fiyat düşmesinin mümkün olmadığını ancak paranın en değerli yatırım aracının emlak olmasından ötürü satışların pik yapmasa bile totalde çok fazla etkilenmeyeceğini, sadece belli noktalarda ve dönemlerde seyrelmeler yaşanacağını dile getirdi.

Konut Alımında Beklemeye Geçildi


Döviz kurundaki hızlı yükselişin vatandaşların konut alımında beklemeye geçirdiğini söyleyen Hakan Erilkun, maliyet artışının yılbaşından itibaren piyasaya yansımasıyla birlikte satışlarda Ocak sonu ve Şubat ayı rakamlarında bir miktar düşüş yaşanacağını söyledi. Erilkun sözlerini şöyle sonlandırdı, "Yılbaşı stok eritme döneminin Ocak ayına kadar devam eden çalışmalarının ardından fiyatlar, hammaddede dışa bağımlılık ve artan maliyetlerden ötürü yüzde 10 oranında artış gösterecek. Bu da fiyat talep dengesinde bir takım değişiklikler yaratacak. Piyasanın yeni maliyetlere entegre olup  satış hızını artırması zaman alacaktır. Ancak totaldeki rakamlar yeni yılda bahar dönemi içinde toparlamış olur” 

 


Geri Dön