18 / 04 / 2024

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarını kaleme aldı. Hızalan yazısında diğer ülkelerde konut fiyatları ne durumda olduğunu da yazdı. İşte Hızalan'ın o yazısı...



Çekya
Çekya emlak balonu araştımasında ikinci sırada
Çekya ve Macaristan yüksek ev sahipliği oranı ile Avrupa’da dikkat çekiyor. Prag merkezli yatırım danışmanlığı şirketleri, ülkenin genel görünümüne ilişkin bu duruma ilaveten hızla yükselen enflasyon ve düşük işsizlik oranlarını ekliyor.

Yapım izni alırken izlenen karmaşık prosedür ve son dönemde artan yurt dışından ülkeye çalışmak için gelenlerin ilgisi, konut fiyatlarını ücret artışlarının çok çok üzerinde yükseltti.
Mayıs ayında yüzde 16'ya ulaşan enflasyonu dizginlemek için Çekya Merkez Bankası parasal sıkılaştırma politikasına başvurdu.

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Ülkede faiz oranları 1999'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Konuya ilişkin görüşler ise “yükselen faiz oranlarına karşın beklenen talep düşüşünün gerçekleşmediği” yönünde.

Türkiye
Gelelim bizim ülkemize, Türkiye’de  konut sektörü; artan üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi ana unsurlar fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oldu.
 


Geri Dön