28 / 03 / 2024

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarını kaleme aldı. Hızalan yazısında diğer ülkelerde konut fiyatları ne durumda olduğunu da yazdı. İşte Hızalan'ın o yazısı...



Son gelen verilere göre; 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 127,0, reel olarak ise yüzde 34,9 oranında arttı.
Sektörün en önemli şehri olan İstanbul’da artış yüzde 142, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile talebin artığı Akdeniz bölgesinde Muğla, Aydın ve Denizli’de yüzde 146, Antalya’da ise yüzde 158 ile en fazla artan konut fiyatı olan şehirler olarak yer aldı.
Türkiye’de birim metrekare fiyatı 2022 Nisan ayında 10.574 TL olurken, geçen yıl bu rakam 4.200 lira seviyelerindeydi. İstanbul’da ise ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatı ise 1.7 milyon liraya çıktı.
Arz tarafında artan maliyetler konut fiyatlarını yukarı çeken en önemli unsurlar arasında yer aldı. TÜİK’ten elde edilen 2022 yılın Nisan ayına dair inşaat maliyetlerine göre son 1 yılda; inşaat maliyetleri yüzde 106 oranında arttı.

Konut fiyatları diğer ülkelerde ne durumda? İşte merak edilen o fiyatlar!

Sadece son 1 ayda bile artış yüzde 6’ya ulaştı. Bina inşaatı maliyet endeksi yıllık yüzde 103, bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 117, inşaat malzemesi ise yüzde 133 artış gösterdi.
Artan üretim maliyetleri ise satış fiyatlarına otomatikman yansıdı. Yeni konut başlangıçlarında ise önemli göstergelerden biri olan yapı izin istatistiklerinde de gerileme yaşandı.
2021 yılının ilk çeyreğinde daire sayısı 175 bin iken, bu rakam 2022’nin yılın ilk çeyreğinde 125 bine geriledi.
Makro ekonomik konjüktörde konut fiyatlarındaki artışa ilave katkı sağladı. Kur tarafında yaşanan yükseliş ile birlikte makro ekonomik dalgalanma yatırımcı tercihlerinde etkili oldu.
Yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında yatırımcılar enflasyona karşı kendilerini korumak için konut talebini ön plana çıkardı.
Artan talep karşısında zayıf kalan arz hem sıfır hem de ikinci el konut fiyatlarında son yılların en yüksek artışına sebep oldu.
 

Şekib Avdagiç'ten son dakika kentsel dönüşüm açıklaması! İstanbul iç açıcı değil!

İstanbul’un en değerli 10 ilçesi belli oldu! Zirve Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy’ün!

Konut fiyatları hangi bölgelerde arttı?


Geri Dön