20 / 04 / 2024

Konut fiyatları fırsata dönüşür mü?

Konut fiyatları fırsata dönüşür mü?

Gaziantep Telgraf Gazetesi köşe yazarı olan Bünyamin Acar, bugünkü yazısında ''Konut fiyatları fırsata dönüşür mü? '' sorusuna cevap verdi. İşte o haber...



Ne konuşursak konuşalım konu enikonu konut fiyatlarına gelip dayanıyor. Ev alan mı, satan mı fazla diye sorarsanız. Tabii ki satmak isteyen fazla. Ama ev almayı düşünen de satmak isteyenden çok çok daha fazla.  Müteahhit evini bitirmiş bekliyor, vatandaş ev alacak o da bekliyor. 

Malum soru ise "Fiyatlar düştü mü? 

Düşüş olduğu aşikar... 

Örneğin geçen sene 290 bin TL ye satılan aynı daireyi bir arkadaşım bundan 3 ay kadar önce 260 bin TL'ye satın aldı. Emlakçılar Odası'na göre ise ev fiyatları yüzde 20, arazi fiyatları ise yüzde 30-40 oranında düşüş göstermiş. 

Tabii piyasalardaki durgunluğa rağmen konut satışlarında son günlerde bir toparlanma ve hareketlilikten bahsetmekte mümkün. 

Devlette zaten ülkemizin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünü teşvik edici bir dizi uygulamayı da hayata geçirmiş durumda. 

Peki ya Gaziantep'te konut ihtiyacı ne kadar? 

Konut sayısı halen yetersiz ve çok sayıda konuta ihtiyaç var. 

Hatırlanacağı üzere Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), geçtiğimiz yıl hazırladığı bir raporda Gaziantep te önümüzdeki 5 yıllık dönemde 143 bin yeni konut ihtiyacı doğacağını açıklamıştı. Nüfus artışı, kentsel dönüşüm ve 5. organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesi gibi artan iş gücü ile birlikte şehir nüfusunun daha da artacağı ve daha fazla konuta ihtiyaç duyulacağı da öngörüler arasında. 


Kısacası konutta hem satmak isteyen, hem almak isteyen bir taraf her zaman mevcut. Ama sadece "Piyasalar biraz daha durulur mu?" beklentisi ihtiyaçları öteliyor. Müteahhitler, emlakçılar ve gayrimenkul danışmanlık şirketleri ise mevcut durumun vatandaş açısından bir fırsat olduğunun altını çiziyor ve bugün konut alanların ileride çok karlı çıkacağı değerlendirmesinde bulunuyor. Demir, çimento gibi inşaat malzemelerine gelen zamların ve arsa maliyetlerindeki artışların fiyatlara yansımadığını ifade ediyorlar. Bir de kar marjları var tabii. Piyasadaki durağan havayı canlandırmak için inşaat şirketleri özel kampanyalarla birlikte kar marjlarını bir hayli geri çekmişler. 

Sektör temsilcilerinin piyasa öngörüsü ise en geç yılsonunda konut fiyatlarının hızla tırmanışa geçeceği yönünde. Krizleri fırsata çevirebilen Gaziantepliler için bundan da bir fırsat çıkar mı bilinmez. Bırakın fiyatların düşmesini, konut fiyatlarının birkaç yıl önce hızla arttığı Gaziantep için fiyatların yerinde sayması bile iyi bir yatırım fırsatı olarak düşünülebilir mi! Bekleyip göreceğiz. 


Karar sizin... 

NOT: 

Hazır konut demişken, altı çizilmesi gereken bir konu daha olduğunu düşünüyorum. Maalesef ev aldıktan sonra çok sayıda sıkıntıyla karşı karşıya kalınabiliyor. İnsanlar ev sahibi olayım derken dert sahibi de olabiliyor. Bu nedenle konut alacaksanız firmaları iyi araştırmadan, bilmeden, proje sayısına bakıp konut almayın. Çok sayıda proje yapıyor olması firmanın iyi olduğu anlamına gelmiyor maalesef. Ev alacakların anlaştıkları firmanın referanslarına muhakkak bakması ve projenin teknik özelliklerini incelemesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Evin cephesi güzel, odaları geniş, fiyatı da makul diyerek aldığınız eviniz, yuvanız ileride sorun yumağı haline gelebiliyor. Ev hayalleriniz, mutluluğunuz bir anda kocaman bir probleme dönüşebiliyor. Lütfen iyi araştırın, sözünün arkasında olan, nezaketli, kurumsal ve en önemlisi taahhütlerinin arkasında duran firmalardan konut alın. Gaziantep'te çok kaliteli, nitelikli firmalarımız var. Sadece yapmanız gereken, evi incelerken harcadığınız enerjinin çok küçük bir kısmını ev almayı düşündüğünüz firmaya da harcamanız. Emin olun çok daha isabetli bir karar vermiş olacaksınız.



Bünyamin ACAR/Gaziantep Telgraf


Geri Dön