24 / 04 / 2024

Konut fiyatları Kasım'da en çok Antalya'da arttı!

Konut fiyatları Kasım'da en çok Antalya'da arttı!

Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Kasım ayı raporu yayınlandı. Antalya, metrekare başına yüzde 3,08 değer artışıyla kiraların en çok yükseldiği il oldu.



Mortgage Uzmanı Garanti’nin desteğiyle Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Kasım ayı raporu yayınlandı. “Reidin–GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” kapsamındaki yeni konut fiyatlarında; Kasım ayında bir önceki aya göre %0,79; geçen yılın aynı dönemine göre ise %9,21 artış meydana geldi.

 

“Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde 7 metropolde bir önceki aya göre %2,68 oranında; 30 büyükşehirin tamamında ise bir önceki aya göre %2,05; geçen yılın aynı dönemine göre ise %16,05 oranında artış gerçekleşti. Buna göre Antalya, metrekare başına %3,02 değer artışıyla Kasım 2015’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği; Mardin ise %2,02 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.

 

Kasım ayında 30 büyükşehirin tamamını kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise bir önceki aya göre %1,74; geçen yılın aynı dönemine göre %12,48 oranında artış gerçekleşti. Antalya, metrekare başına %3,08 değer artışıyla bir önceki aya göre kiraların en çok yükseldiği; Mardin ise %1,85 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.

 

Geçtiğimiz ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde %0,12; 2+1 dairelerde %0,76; 3+1 dairelerde %0,80 ve 4+1 dairelerde %0,20 oranında artış gösterdi. Kasım ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 m2 konutlarda %0,13; 76-100 m2 konutlarda %0,81; 101-125 m2 konutlarda %0,87; 126-150 m2 konutlarda %0,37; 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise %0,20 oranında arttı.

 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2015 yılı Kasım ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Aziz TORUN; “Kasım ayı içerisinde REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre %0.79 oranında artmıştır. Özellikle Kasım ayı içerisinde markalı konut projeleri kapsamında yabancı yatırımcılara yapılan satışlarda artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sebebi kur artışına bağlı olarak göreceli ucuz kalan konutlara talebin hâlâ canlı olmasıdır. Aynı zamanda seçim sonrası ortadan kalkan belirsizliğin ve oluşan istikrarın da etkisinin olduğu söylenebilir." şeklinde görüş belirtti.



Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Metrekare başına konut satış fiyatları ile kiralar kasım ayında en fazla Antalya'da arttı.


Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankanın desteğiyle Reidin ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Kasım Raporu yayımlandı.


"Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" kapsamındaki yeni konut fiyatlarında, kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,21 artış meydana geldi.


Aynı dönemde, "Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde 7 metropolde bir önceki aya göre yüzde 2,68, 30 büyükşehirin tamamında bir önceki aya göre yüzde 2,05, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16,05 artış gerçekleşti. Buna göre Antalya, metrekare başına yüzde 3,02 değer artışıyla Kasım 2015'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği, Mardin ise yüzde 2,02 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu.


Kasım ayında 30 büyükşehirin tamamını kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ise bir önceki aya göre yüzde 1,74, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,48 artış gerçekleşti. Antalya, metrekare başına yüzde 3,08 değer artışıyla bir önceki aya göre kiraların en çok yükseldiği; Mardin ise yüzde 1,85 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak kayıtlara geçti.


Yeni konut satış fiyatları kasımda bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde yüzde 0,12, 2+1 dairelerde yüzde 0,76, 3+1 dairelerde yüzde 0,80 ve 4+1 dairelerde yüzde 0,20 yükseldi. Söz konusu dönemde endeks, bir önceki aya göre 51-75 metrekare konutlarda yüzde 0,13, 76-100 metrekare konutlarda yüzde 0,81, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0,87, 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,37, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,20 artış kaydetti.


Açıklamada görüşlerine yer verilen GYODER Başkanı Aziz Torun, Yeni Konut Fiyat Endeksi'nin bir önceki aya göre yüzde 0,79 yükseldiğine işaret etti.


Özellikle kasım ayı içerisinde markalı konut projeleri kapsamında yabancı yatırımcılara yapılan satışlarda artış gözlemlendiğini kaydeden Torun, "Bunun sebebi kur artışına bağlı olarak göreceli ucuz kalan konutlara talebin hala canlı olmasıdır. Aynı zamanda seçim sonrası ortadan kalkan belirsizliğin ve oluşan istikrarın da etkisinin olduğu söylenebilir" ifadelerini kullandı.


AA



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Antalya'da konut fiyattan zirvede Dünya liderlerinin katıldığı G20 zirvesine de ev sahipliği yapan Antalya, emlak yatırımcısının gözdesi olmayı sürdürüyor. Konut fiyatları kasım ayında önceki aya göre yüzde 3,02 arttı 


Emlak piyasasında yeniden başlayan canlılık, ilk etkilerini özellikle fiyatlar üzerinde göstermeye başladı. Garanti Bankası'nın desteğiyle Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin son verileri bunu ortaya koydu. "Yeni Konut Fiyat Endeksi"ndeki yeni konut fiyatlarında, 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,21 artış meydana geldi. "Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksinde ise 30 büyükşehirin tamamında bir önceki aya göre yüzde 2,05, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,05 artış gerçekleşti. 


GYODER Başkanı Aziz Torun, markalı konut projelerinin büyük ilgi gördüğünü söyledi Bu kapsamda Antalya, metrekare başına yüzde 3,02 değer artışıyla Kasım 2015'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Ayrıca kasım ayında 30 büyükşehirin tamamım kapsayacak nitelikte hazırlanan "Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksinde bir önceki aya göre yüzde 1,74, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,48 artış gerçekleşti. Yine Antalya, metrekare başına yüzde 3,08 değer artışıyla bir önceki aya göre kiraların en çok yükseldiği il oldu. 


Sonuçlan değerlendiren GYODER Başkanı Torun, "Kasım ayında, özellikle markalı konut projeleri kapsamında yabana yatırımcılara yapılan satışlarda artış olduğu gözlemledik. Bunun sebebi kur artışına bağlı olarak göreceli ucuz kalan konutlara talebin hâlâ canlı olmasıdır" dedi.


MARDİN'DE FİYATLARDA GERİLEME VAR 

Son dönem adı güvenlik sorunlarıyla sıkça anılan Mardin, yüzde 2,02 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Yine bu şehir, yüzde 1,85 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir oldu.


Bugün




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut satışlarının fiyat artışında Antalya rakip tanımadı. Antalya'da konut satış ve kiralama fiyatları bu yıl yüzde 9 arttı. 


G20 Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Antalya'da konut fiyatlarındaki artış dikkatlerden kaçmadı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından yayımlanan esine göre, yeni konut fiyatlarında, kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,21 artış meydana geldi. Doğu'nun incesi Mardin'de ise konut fiyatları yüzde 2 oranında geriledi. 


PROJELER ETKİLİ OLDU 

Verilere değerlendiren GYODER Başkanı Aziz Torun, şöyle konuştu: "Bunun sebebi kur artışına bağlı. Aynı zamanda seçim sonrası ortadan kalkan belirsizliğin ve oluşan istikrarın da etkisinin olduğu söylenebilir" 



Güneş



Haber Antalya Hilal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


"Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre; Antalya kasım ayında konut satış fiyatları ile kiraların en çok arttığı şehir oldu. Artışı değerlendiren ERA Türkiye Franchise ve İş Geliştirme Direktörü Gürkan Akkuş, "Arazi arzları, kentsel dönüşüm, ticari portföy ihtiyaçları, yeni konut projelerini bu artışın nedenleri olarak sıralayabiliriz" dedi. 

Reidin ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Kasım ayı raporuna göre; Antalya Kasım ayında metrekare başına konut satış fiyatları İle kiraların en çok arttığı şehir oldu. "Reidin-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi" kapsamındaki yeni konut fiyatlarında Kasım ayında bir önceki aya göre % 0.79 geçen yılın aynı dönemine göre ise % 9.21 artış meydana geldi. Antalya, metrekare başına % 3t02 değer artışıyla Kasım 2015'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir oldu. Endeks sonuçlarını değerlendiren ERA Türkiye Franchise ve iş Geliştirme Direktörü Gürkan Akkuş, son yıllarda İstanbul'un dışında kalan şehirlerin oransal getiri olarak ön plana çıktığını ifade etti. Akkuş, "Antalya başta olmak üzere Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Samsun bu şehirlere örnek verilebilir. Son yıllarda yabancıların mülk alımının başta İstanbul sonrasında ise Antalya'da olmasının nedenlerini; arazi arzları, kentsel dönüşüm, ticari portföy ihtiyaçları, yeni konut projeleri olarak sıralayabiliriz" dedi. 


G20 ZİRVESİ KENTİN CAZİBESİNİ ARTIRDI 

İnşaat maliyetlerinin düşüklüğü, bölge ikliminin uygunluğu, ulaşımının geçmişe göre daha kolay hale gelmesi ve özellikle G20 Zirvesi'nin bölgede yapılmasının kentin cazibesini arttırdığını söyleyen Akkuş, Antalya ile ilgili önümüzdeki günlerde de hareketliliğin devam etmesini beklediklerini ifade etti. Akkuş, "Fiyatların artmasını beklemekle birlikte. yatırımcıların bu bölgeye yapacakları girişimler ile kazanç sağlayacağını düşünüyoruz" dedi. Haber merkezi 



Antalya Hilal




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Antalya, metrekare başına yüzde 3,02 değer artışıyla 2015 yılı Kasım ayında Türkiye'de konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Kasım ayında Konut Fiyat Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 0,79, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,21 arttığını belirtti. Karataş, "Antalya, metrekare başına yüzde 3,02 değer artışıyla kasımda konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Mardin ise yüzde 2,02 düşüşle metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu" açıklamasını yaptı. Deniz Karataş, geçen ay 30 büyükşehrin tamamını kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ise bir önceki aya göre yüzde 1,74 geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 12,48 artış gerçekleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Antalya, metrekare başına yüzde 3,08 değer artışıyla bir önceki aya göre kiraların en çok yükseldiği il oldu. Mardin ise yüzde 1,85 düşüşle konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak kayıtlara geçti" ifadesini kullandı. 


Geri Dön