25 / 04 / 2024

Konut fiyatları Kasım'da en çok Çankırı'da arttı!

Konut fiyatları Kasım'da en çok Çankırı'da arttı!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2017 yılı Kasım ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre Kasım'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.01 oranı ile en çok Çankırı'da arttı.



GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2017 yılı Kasım ayı sonuçlarını değerlendirdi.

 

Konut fiyatları Kasım da en çok Çankırı da arttı!

 

Yetgin, "Kasım ayında TÜFE'de yüzde 1.49, Yurt İçi-ÜFE'de yüzde 2.02 artış gözlemlenmesine rağmen markalı konut üreticilerinin aylık yüzde 0.17 oranında fiyat artışına gitmeleri, Ekim’de olduğu gibi artan maliyetleri fiyatlara yansıtmadıklarını gösteriyor. Ayrıca Kasım ayı yeni konut satışlarında peşinat kullanım oranı yüzde 26, banka kredisi kullanım oranı yüzde 30 ve senet kullanım oranı yüzde 44 olarak gerçekleşti. Banka kredisi kullanım oranının -11 puan azalırken, senet kullanım oranının 14 puan artmasında, firmalarca uygulanan kampanyaların yanı sıra kredi faiz oranlarındaki artışın da etkili olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasında bulundu. 


En çok Çankırı'da arttı

Kasım'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.01 oranında artan Çankırı, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde -1.70 oranı ile Kırşehir oldu.


Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği ilk 5 il

Kasım ayında satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği 5 il şu şekilde sıralanıyor; Balıkesir (yüzde 26.86), Bursa (yüzde 26.31), Edirne (25.97), Giresun (25.07), Aksaray (22.83) oldu.


Kirada en yüksek aylık artış yüzde 2 ile Kilis’te 

Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde ise Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.46, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6.66 oranında artış yaşandı. Kasım ayında Kilis’te metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2 oranında arttı. Bu durumda Kilis kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise yüzde -2.05 oranı ile Kütahya oldu. 


Yabancılara satış oranı 1 puan geriledi, yüzde 4 oldu

Markalı konut projelerinde yapılan satışların yüzde 4’lük kısmı yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Son 6 aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar; Temmuz’da yüzde 4, Ağustos’ta yüzde 6, Eylül’de yüzde 3, Ekim’de yüzde 5 olarak gerçekleşmişti.


Geri Dön