25 / 04 / 2024

Konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Konut fiyatları yüzde 50 arttı!

Fiyatlardaki yükselişle birlikte konut, yeniden yatırım için tercih edilmeye başlandı. Diğer yatırım araçlarına karşı ‘güvenli liman’ olma özelliğini tekrar ele geçiren konut, Türkiye’de bir yılda ortalama yüzde 50 kazandırdı.



Kovid-19 salgını sürecinde dünya genelinde gayrimenkule olan talep yükseldi. Dünya genelinde ev fiyatları yüzde 10 artarken Türkiye, yüzde 50 artış ile zirveye oturdu. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; döviz, altın, kripto para gibi yatırım araçlarında pandemi sürecinde görülen dalgalı seyir ile enflasyonist ortam, gayrimenkulde tekrar ‘güvenli liman’ algısını gündeme getirdi. Talep yükseldikçe, fiyatlar da arttı. Türkiye’de fiyat yükselişlerinde konut üretiminin düşmesiyle arz-talep dengesinin bozulması, maliyetlerdeki döviz kaynaklı yükseliş ve arsa kıtlığı da etkili oldu.
Konut fiyatları yüzde 50 arttı!

EN DEĞERLİSİ MUĞLA

Diğer taraftan pandemi sürecinde kalabalıktan uzak, bahçeli, balkonlu konutlara talep artarken, tüketicilerin konuttan beklentisinin değişikliğe uğraması, talebin büyükşehirlerden yazlık bölgelere kaymasına neden oldu. Evlerin yaptığı prim, yazlık bölgelerde büyükşehirleri geride bıraktı. Emlak bilgi bankası Tapusorcom’un 30 büyükşehirde 298 ilçeyi incelediği ‘Türkiye Satılık Konut Piyasası 2021’ çalışmasına göre, 2021'in en fazla değer kazanan ili yüzde 47 ile Muğla olarak belirlendi. Muğla’da 2021'in başında 5 bin 607 TL olan metkare fiyatı yıl sonunda 8 bin 97 TL'ye çıktı.

 


Geri Dön