19 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış TBMM gündeminde! 

Konut fiyatlarındaki artış TBMM gündeminde! 

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, konut fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin soru önergesi verdi. 



CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, konuyla ilgili açıklamasında, "Merkez Bankası verilerine göre, 2022 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,3 oranında artan konut fiyatları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 artmıştır. Bazı emlak sitelerine göre artışa dair veriler ise resmi verilerin çok üzerinde gerçekleşmiştir. Ülke çapında en çok kiralama ve satışın gerçekleştirildiği bir internet sitesinden edinilen bilgilere göre, geçen yılın Nisan ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan m2 cari fiyatı, yüzde 153,9 artışla 9.723 TL olmuştur. Satılık konut ilan m2 cari fyatları aynı dönemde ülkenin en büyük üç şehri olan İstanbul'da yüzde 183,6, Ankara'da yüzde 133,8 ve İzmir'de yüzde 136,2 artmıştır. Bu fiyatlar ve gelir düşünüldüğünde, İstanbul'da ev sahibi olmak isteyen, asgari ücretle çalışan bir yurttaşın, aldığı maaşın tek bir kuruşuna dokunmadan yaklaşık 30 yıl boyunca çalışması gerekmektedir. Türkiye'de özel sektörde çalışanların %69'unun asgari ücretle çalıştığı düşünüldüğünde barınma ve konut hakkına erişimin on milyonlarca yurttaşımız için ivedilikle çözülmesi gereken bir sorun olduğu anlaşılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Konut fiyatlarındaki artış TBMM gündeminde! 

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal'ın soruları şu şekilde: 

1- Konut piyasasındaki fahiş fiyat artışlarının yaşandığı son bir yıllık dönemde ülkede kaç konut satış yapılmıştır? Bunlardan kaçı sifir kaçı ikinci el konuttur? 

2- Yapılan satışlardaki kredi ile yapılan satışın oranı kaçtır? Bu oran son 5 yılda nasıl bir  değişiklik göstermiştir? 

3- Ülkedeki konut stoğu 2022 Nisan ayı itibariyle nasıl gerçekleşmiştir? Konut stoğuna ilişkin son 5 yıldaki veriler nelerdir? 

4. Türkiye'de gerçek ve tüzel kişiler ayrı ayrı olmak üzere kiracı sayısı nedir? Bu kiracıların mal sahipleriyle yaptığı sözleşmelere ilişkin Bakanlığınızın elindeki bilgiler nelerdir? 

5- Mayıs 2022'ye değin son 12 aylık süreçte kira sözleşmelerinden kaçı, hangi oranda zamlanmıştır? Bu zamlardaki potansiyel hukuksuzlukların tespit edilmesi adına Bakanlığınız hangi çalışmaları yürütmektedir? 

6- Kira ödeme ve kira artışlarında yanlış beyan durumlarına ilişkin Bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir? Kira fiyatı ve zamlara ilişkin yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen kaç kişi vardır? Bu kişilere uygulanan cezai yaptırımlar nelerdir? 

7- Kirada yaşayan üniversite öğrencilerine ilişkin Bakanlığınızda bir veri bulunmakta mıdır? 

Hükümet resmen düğmeye bastı: 24 ay taksit imkanı ve 176 bin TL'den başlayan fiyatlarla hazine arazileri satılıyor!

TOKİ'den 2 bin 114 TL taksitle konut fırsatı! Başvurular bugün başladı! Sakın kaçırmayın!

Yüzde 25'lik kira artışı sınırı Anayasa'ya aykırı mı? Ev sahipleri dikkat!

Geri Dön