19 / 04 / 2024

Konut geliştirici şirketlere Arap yatırımcı bulma!

Konut geliştirici şirketlere Arap yatırımcı bulma!

Birçok yabancı fon Türkiye’ye para satma peşinde. Bazıları da gayrimenkul projelerine ortak olma peşinde. Konut projesi olan proje geliştirici şirketler ise yabancı ortak bulma peşinde. Yabancı ortak nasıl bulunur?..



 

 

Para kendisine güvenli bir liman arayışında. Türkiye yabancılar için giderek cazip bir ülke konumuna geldi. Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (ARAPTÜRKGYD) kurulduğu günden bugüne sektörde ciddi lobi faaliyetlerine devam etmektedir. Yurtdışı fonları derneğimizin kapısını çalmaya başladı. Yabancı yatırımcılar Türkiye’de doğru ortak bulma peşinde… 

 

Konut sektörü yeni ve hızlı gelişen bir sektör. Yabancı ortaklıklarla yeni yeni karşılaşıyor. Sektörde DAP  Yapı, Ege Yapı, Ağaoğlu Grubu gibi şirketler yabancılarla iş yapmaya başladı. Sektördeki her şirket projelerinden az da olsa yabancılara satış yapmaya devam etmektedir. İstanbul’daki konut projelerine daha çok Araplar ilgi göstermektedir. Küçük çaplı Arap yatırımcılar ise Türkiye’deki konut projelerinden 10 ile 50 arasında daire alıp daha sonra satmak istiyorlar…

 

Arap yatırımcılara ulaşmak Avrupa ülkelerinin yatırımcılarına ulaşmaktan zordur. Çünkü Arap yatırımcılar güven ve ikili ilişkilerle yatırım yaparlar. Batılı yatırımcılar ise proje  fizibilitesi üzerinden hareket ederler. Arap ülkelerinde yatırımcılarla gündüz karşılaşmak zordur. Geceleri sohbet ortamında yatırımcılara ulaşmak gerekir. Bunun içinde ciddi dostlukların olması gerek. 

 

Mayıs ayı içerisinde Türkiye’ye konut sektörüne yatırım yapmak için iki farklı yabancı yatırımcı grubu gelecek. Bunlardan Suudi Arabistanlı olan yatırımcı şirket  Türkiye’deki yerli konut geliştirici bir şirketle ortak olmak istiyor. Proje içerisinde alışveriş için bir merkez, sosyal tesisler arıyorlar. Projenin mimari planını ise Türk şirket ile ortak yapmak istiyorlar. Bu yatırımcının talebi, kendilerinin koyduğu kadar Türk şirketinin de finans koyması ve proje pazarlamasını Arap ülkelerinde kendileri yapacak. Daha önce emlak kulisi için yaptığım değerlendirmelerde bu konuyu vurgulamıştım. Araplar Türk Gayrimenkul sektöründen para kazanmak için kendileri de Türkiye’de proje geliştirecek demiştim. Bu yatırımcının niyeti bu pastadan pay almak. İstanbul’da bir ortak arayışındalar. 

Kuveytli yatırımcı şirket ise benzeri bir şekilde konut gayrimenkul projesine yatırım yapmak istiyor. Bu şirketin talebi, proje içerisinde konut olacak, AVM olacak ve ayrıca beş yıldızlı bir de otel olacak. Şirketin bütçe problemi yok. Türkiye’de doğru bir ortak arayışındalar. Dernek olarak her iki şirkete de doğru yatırımcılarla buluşturacağımıza dair söz verdik…

 

Son 3 ayda konut sektörünün önde gelen şirketlerini ziyaret ettim. Şirket sahipleri veya yöneticilerine dernek çalışmalarımız hakkında bilgi verdim. Konut geliştiricilerin Arap yatırımcılarla iletişimini yetersiz buldum. 

Konut şirketleri, satış ofislerine öncelikle İngilizce veya Arapça bilen satış personelleri istihdam etmeliler. Yaz aylarında konut satışında iç piyasa durgun olur ama Araplar için yaz ayları alım aylarıdır. Tatilini Türkiye’de geçirecek olan Araplar aynı zamanda konut projelerini de gezerek seçimlerini yaparlar. 

 

Araplara proje sunmak isteyen şirketler derneğimize müracaat edebilirler. Ortaklık görüşme sürecinde ve sonraki işlemlerde yardımcı olabiliriz.

 

Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com

 


Geri Dön