26 / 04 / 2024

Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla sunulan kredi oluyor. Kredi tespit edilen faiz oranı ile hesaplanarak geri ödeniyor. Peki, konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?



Konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?

Konut kredisi, satın alınmak istenen konutun teminat altına alınması şartıyla sunulan kredi oluyor. Konut kredisi çekerek ev sahibi olan kimseler vade süresi boyunca sabit veya değişken oranlı faizli olarak hesaplanabiliyor.


Kredi tespit edilen faiz oranı ile hesaplanarak geri ödeniyor. Peki, konut kredisi faizi nasıl hesaplanır?


Konut kredisi faiz oranı..

Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. 


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. 


Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir.

 

Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.


-Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.


-Tüketicinin açık talimatı olmaksızın konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.


-Bu Bölüm hükümlerinin uygulanmasında, konut yapı kooperatiflerinin gerçek kişi ortakları da tüketici olarak kabul edilir.


-Sözleşme öncesi bilgilendirme, tüketici ile konut finansmanı kuruluşunun hak ve yükümlülükleri, sözleşmenin zorunlu içeriği, konut finansmanı reklamları, yeniden finansman, bağlı kredi, temerrüt, erken ödeme ve yıllık maliyet oranının hesaplanması ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.



Konut kredisi ödeme günü değişikliği yapılabilir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön