28 / 03 / 2024

Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Kredi başvurusunun onaylanması ve sözleşmenin imzalanması için kişinin ve evin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Onaylanan kredi ödemesi kime yapılır? Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?



Konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır?

Konut finansmanı sözleşmesi, konut edinmeleri amacıyla; tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasına yönelik sözleşmeye deniyor.


Konut finansmanı sözleşmesi yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olmuyor. Geçerli bir sözleşme yapmamış olan konut finansmanı kuruluşu, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremiyor.


Kredi başvurusunun onaylanması ve bu sözleşmenin imzalanması için kişinin ve evin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Aranan koşullara uygunluğun sağlanması halinde kredi başvurusu onaylanıyor.


Onaylanan kredi ödemesi, kredi sözleşmesine imza atan kimseye yapılıyor. Ancak konut kredilerinde durum değişkenlik gösterebiliyor. Buna göre, konut kredisinde satıcı parasını nasıl alır? Konut kredisinde ödeme kime yapılır?


Birçok banka, konut kredisi onaylandıktan sonra ödemeyi alıcıya değil, satıcıya yapıyor. Bu durum kredi sözleşmesinde de belirtiliyor. 


Sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğü..

Konut finansmanı kuruluşları, tüketiciye, konut finansmanı sözleşmesinin koşullarını içeren sözleşme öncesi bilgi formunu, sözleşmenin kurulmasından makul bir süre önce vermek zorunda oluyor.


Erken ödeme..

Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.



Konut kredisinde toplu ödeme yapılır mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön