29 / 03 / 2024

Konut kredisinin kullanımında özel durumlar!

Konut kredisinin kullanımında özel durumlar!

Konut kredisinin açılması, kullanılması ve sonrasında meydana gelebilecek özel durumlarda bazı esaslara uyulması gerekiyor. İşte Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi Yönetmeliğindeki Konut kredisinin kullanımında özel durumlar..



Konut kredisinin kullanımında özel durumlar!

Konut kredisinin açılması, kullanılması ve sonrasında meydana gelebilecek özel durumlarda uyulması gereken esaslar, Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında belirleniyor. Söz konusu esaslar yönetmeliğin 22. maddesinde sıralanıyor:


Konut kredisinin kullanımında özel durumlar:

Madde 22 - Konut kredisinin açılması, kullanılması ve sonrasında meydana gelebilecek özel durumlarda aşağıdaki esaslara uyulur:


a) Konutlardaki bazı imalatları, konutun iskan edilmesinden sonra tamamlayacağını yazılı olarak beyan eden ve yetkili kurullarından bu hususta karar alan Konut Yaptıranlara, bu imalatların konutun emniyet ve iskanının engellemeyecek nitelikte olması şartı ile, sözkonusu imalatlar yapılmış kabul edilerek puanlama yapılır. Ancak, bu imalatların yapılmaması hususu Banka teknik elemanlarınca yapım sürecinde denetlenir.


b) Konut kredisinin kullanım süreci içinde, kredi kullanıcısının devir veya satış nedeni ile değişmesi halinde, yeni kredi kullanıcısının kredi kullanma şartlarına haiz olduğuna dair Beyanname ve Taahhütname ile (Değişik ibare:RG-19/8/2011-28030) T.C. Kimlik numarası beyanını, en geç 30 gün içinde Bankaya bildirilir. Aynı süre içinde eski kredi kullanıcısına ait aylık taksit senetleri, yeni kredi kullanıcısına ait senetlerle değiştirilir.


c) Konut Kredisinin kullanım süreci içinde, kredi kullanıcısının tüzel kişilik bünyesinden istifa etmesi ya da ihraç suretiyle ayrılması halinde; bu Yönetmeliğe göre kredi kullanma şartlarını haiz bir kredi kullanıcısının bulunmasına kadar gerekli vecibeleri Konut Yaptıran yerine getirecektir.


ç) Geri ödeme süresi içinde, kredi kullanılarak edinilen konutun satışı halinde satın alanın kredi kullanma şartlarını haiz olduğunu gösteren belgeler Bankaya ibraz edilerek, kredi borcu devredilir. Aksi halde, kredi borcu muaccel hale getirilerek tamamen ödenir.


d) Gerek kredi kullanım süresinde ve gerekse kredinin geri ödeme süresinde ilgili kuruluşlarca yapılacak denetimlerde, kredi kullanma şartlarını haiz olmayanlara kredi açıldığının saptanması halinde, kullanılmakta olan kredi durdurulur ve kredinin tamamı muaccel hale getirilerek, cari ticari banka faizleri uygulanarak hesaplanacak faizli bakiye Bankaca Fona aktarılır. Kredi kullanılmaya başlanmamışsa kredi tahsisi iptal edilir. Kredi   kullanma şartlarını haiz olmak konusunda gerçek dışı beyanda bulunduğu tespit edilen kişilere bir daha Fondan kredi açılmaz.


e) Projelerine uygun olmayan biçimde uygulama yaparak inşaat metrekare baremlerini aşan Konut Yaptıranların saptanması halinde, Belediyenin İmar Kanunu çerçevesinde tutanakla yapacağı uyarıya riayet etmeyerek 30 gün içinde inşaatını ruhsat ve eklerine uygun hale getirmeyen Konut Yaptıranlara açılan krediler durdurularak, kredinin kullandırılan bölümü, cari ticari banka faizi ile birlikte Bankaca Fona aktarılır. Kredi henüz kullanılmamışsa, kredi tahsisi iptal edilir. Bu kişilere veya tüzel kişiliklerin yöneticilerine bir daha Fondan kredi açılmaz.



Belediye Arsaları Üzerinde Toplu Konut ve Kentsel Çevre Üretimi ve Kredilendirilmesine Dair Yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön