19 / 04 / 2024

Konut satışlarında rekor geliyor!

Konut satışlarında rekor geliyor!

İlk 11 aydaki konut satışları, geçen yıla göre yüzde 6.5 artış gösterdi. Konuş satışları bu artış ile 1 milyon 276 bine çıktı. 



Aralıkta toplam satışların 1.4 milyona ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılması bekleniyor. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre;  son 1.5 yılın en yüksek seviyesine ulaşan konut kredisi faizlerine rağmen, kasım ayında artış hızı yavaşlasa da ev satışında yeni rekora adım adım koşuluyor.

 

Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin konut satış rekoru kırılarak 1 milyon 341 bin 452 adet satış yapılmıştı. Yılın ilk 11 ayındaki konut satışları ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 artarak 1 milyon 276 bin adete çıkmıştı. 

 

Gayrimenkul sektörü bu yılı 1.4 milyon konut satışıyla kapatmak için son günlerine yaklaştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı konut satış istatistiklerine göre kasımda 122 bin 732 konut satışı gerçekleşti. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 0.1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7.5 düşüş kaydetti. Eylül ayında konut satışları yüzde 28.8 artış göstermişti. Ekimde ise satışlar bir önceki aya göre 12.4 gerileyerek 122 bin 882 olmuştu.

 

SATIŞIN YÜZDE 30'U İPOTEKLİ
Türkiye genelinde konut satışlarında artış yaşandı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında  geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.9 düşüşle 37 bin 250'ye geriledi. Yine  Kasım ayında diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 artarak 85 bin 482'ye yükseldi. 

 

YABANCI ALIMI ARTTI
Yabancılara yapılan konut satışlarında Kasım ayında ciddi artış yaşandı. Kasım ayında 2 bin 152 ile geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21.4'lük artış yaşanırken, sektör temsilcileri, satışların gelecek aylarda daha da artacağını açıkladılar.

 

5 YILIN EN YÜKSEK SATIŞI

 

Konut satışlarında rekor geliyor!

 

Konut satış verilerini değerlendiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım şunları söyledi; "Yılın ilk 11 ayında gerçekleşen 1 milyon 276 bin adetlik konut satışı, son beş yılın aynı dönemlerinde gerçekleşen en yüksek rakam olarak karşımıza çıkıyor. Makro bazda bakıldığında aralık ayında gerçekleşecek net 65 bin 112 adetlik konut satışı, sektörün yeni bir rekor kırması anlamına geliyor. Son 3 - 4 yıldır aylık bazda ortalama 115 bin konut satışı gerçekleştiği göz önünde bulundurulursa, yılı yeni bir rekor ile kapatacağımız kesin görünüyor" dedi.

 


HEDEFLER TUTTURULACAK

 

Konut satışlarında rekor geliyor!

 

Konutder Başkanı Altan Elmas da konut satış istatistiklerini şöyle yorumladı; "Böylece 2017 yılı konut satışları için koyduğumuz 1 milyon 400 bin satış hedefini tutturmuş olacağız. İpotekli satışlara baktığımızda ise 37 bin 250 konut satışı ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.9 oranında düşüş yaşandığını görüyoruz. Ekim ayı satışları da benzer bir tablo ortaya koymuştu. İpotekli satışlardaki düşüşte aylık konut kredisi faiz oranının yüzde 1'in üzerine çıkması ve bankalarımızın konut kredisi kullandırımındaki isteksizliği net bir biçimde görülmektedir. konut kredisi taleplerinin büyük kısmı bankalarca reddedilmektedir, bu da ipotekli konut satışlarının düşmesinde temel etkendir" diye konuştu.
 


Geri Dön