24 / 04 / 2024

Konut sektöründe normalleşme adımları atılıyor!

Konut sektöründe normalleşme adımları atılıyor!

Sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortaklığında yayınlanan "sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre;  konut sektöründe normalleşmenin ilk adımları atılırken, İstanbul'da kira ücretleri yükselişe geçti. 



Sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortaklığında yayınlanan sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporu yayınlandı. Rapora göre; ülke genelinde satılık konut piyasasındaki yavaşlama devam ediyor. Raporda yer alan diğer detay ise satılık konut fiyatlarındaki yavaşlama kiralık konutlarda da devam ediyor. BETAM uzmanları raporda, gayrimenkul alıcıları ve emlakçılara yön vermek için son fiyat artışları ve piyasalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Lüks konut fiyatlarında metrekare fiyatları 12 bin TL

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayına oranla ülke genelinde 2 bin 798 TL olan ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatları yıl bazında  yüzde 40 artarak 3 bin 919 TL'ye ulaştı. Üç büyük kentteki ortalama satılık konut ilan mertekare fiyatları geçen senenin aynı dönemine oranla yükselerek İstanbul’da 5 bin 200 TL, Ankara’da 2 bin 692 TL, İzmir’de ise 4 bin 690 TL olarak kaydedildi. Rapora göre İstanbul'da metrekare cari fiyatları yüzde 34,2, Ankara’da yüzde 38,3 ve İzmir’de yüzde 38,6 yükseliş kaydetti. Lüks ve ucuz konutların satılık ilan metrekare fiyatları artmaya devam ederken satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 110 TL’ye, lüks konutlarda ise 11 bin 912 TL’ye çıktı. 

Satılan konut sayısı yüzde 14 arttı

Konut piyasasındaki canlılığı gösteren satılan konutların ilan sayısı geçen yıla artmasına rağmen; önceki aya göre gerek üç büyük kentte gerek ise Türkiye genelinde düşüş eğilimine girdi. Bu düşüşte Mayıs ayında uygulanan sokağa çıkma yasağının etkileri olduğu görüşü hakim.Satılık konut ilan sayısı geçen yılın Mayıs ayına oranla yaklaşık yüzde 15,9 yükselerek yaklaşık 745 bine, satılan konut sayısı ise yıllık yüzde 14 yükselerek yaklaşık 25 binden 28 bine çıktı. 

Yıllık kira artışlarında ilk sırada İstanbul var

Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıl bazında artış oranı Mayıs ayında yüzde 23,3 olarak hesaplanırken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 18,4 TL’ye çıktı. Böylelikle yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 35,7, Ankara’da yüzde 20,3 ve İzmir’de yüzde 21,8 oldu. Bu dönemde enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da üç büyük kentte yükseldi. Kiralanan ilan sayısının kiralık ilan sayısına oranı Türkiye genelinde yüzde 15,9, İstanbul’da yüzde 16,9, Ankara’da yüzde 17 ve İzmir’de yüzde 12,7 olarak kaydedildi. 

Ege ve Güneydoğu’daki talepler fiyatları etkiledi

İlan satış fiyatlarının 2021 Mayıs ayında da geçen senenşn aynı dönemine oranla bütün büyükşehirlerde yükseldiği gözlemleniyor. Bununla beraber fiyat artış oranları büyük farklılıkları ortaya koyuyor. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı yükselişin yaşandığı kentler yüzde 71,4 ile Aydın, yüzde 60,8 ile Mardin, yüzde 56,8 ile Muğla, yüzde 55,6 ile Antalya ve yüzde 54,9 ile Şanlıurfa olurken, olurken, en düşük artışın olduğu şehirler ise Eskişehir (yüzde 33,6), Kayseri (yüzde 33,4), Van (yüzde 32,4), Kocaeli (yüzde 30,9) ve Trabzon (yüzde 28,8) oldu.

Konut sektöründe normalleşme adımları atılıyor!

Diyarbakır'da ortalamanın üzerinde kira artışı 

Mayıs ayında yıllık kira artış oranı yüzde 23,2 ile gözlemlenen dönemdeki en yüksek seviyeye çıkarken Türkiye genelindeki ortalama kiralık ilan metrekare değeri geçen yılın Mayıs ayında 14,9 TL olurken bu senenin Mayıs ayında 18,4 TL oldu. Üç büyük kentteki veriler gözlemlendiğinde yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 35,7, Ankara’da yüzde 20,3 ve İzmir’de yüzde 21,8 olarak hesaplandı. Mayıs ayında yıllık ortalama kira artışı Türkiye genelinde yüzde 23,2 olurken büyükşehirlerde cari kira artışlarında büyük fark yaşandı. En yüksek yıllık kira artışının olduğu kentler yüzde 54,5 ile Diyarbakır, yüzde 54,3 ile Mersin, yüzde 48,1 ile Kahramanmaraş, yüzde 47,8 ile Tekirdağ ve yüzde 44,5 ile Şanlıurfa oldu.

Konut sektöründe normalleşme adımları atılıyor!

Konuyla ilgili değerlendirme yapan sahibindencom Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan: ‘’sahibindex Konut Piyasası Görünümü raporumuzun altıncısı, konut piyasasının pandemi dönemi kısıtlamalarının etkisinden sıyrılmaya çalıştığına işaret ediyor. Büyükşehirlerde hareketlilik devam ederken, Ege bölgesinin de bir cazibe merkezi olma özelliği koruduğunu görüyoruz. BETAM ile sahibinden.com verilerini analiz ederek gayrimenkul piyasasındaki gelişmelere ışık tuttuğumuz bu rapor hem sahadaki profesyoneller, hem de gayrimenkul alım satımı yapmayı planlayan bireylere faydalı öngörüler sunuyor.” dedi.

Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?


Geri Dön