26 / 04 / 2024

Konut sigortasının karşılamadığı zararlar neler?

Konut sigortasının karşılamadığı zararlar neler?

Türkiye genelinde konutların sadece yüzde 22'sinin sigortası bulunuyor. Peki konut sigortası oranı neden bu kadar az? Sigorta çok mu pahalı? İşte detaylar...



Konut sigortası bir konutta yaşanabilecek birçok olumsuzluğun önüne geçiyor. Bu sebeple de konut sigortası, Türkiye'de en çok tercih edilen ve yaptırılan sigorta türlerinin başında yer alıyor. 

Türkiye genelinde, DASK’da yüzde 41’lik sigorta oranı olurken, konut sigortası oranı yüzde 22, iş yeri sigortalılık oranı ise yüzde 37’den biraz daha az. 

Konut sigortası yaptırmak için evin sahibi olmak şart mı?

Hayır değil. Çünkü bir eve hırsız girdiğinde evin sahibi olmanıza dikkat etmiyor. Bir elektrik kontağı, su baskını, su sızıntısı gibi hasarlarda da evin sahibi olmuş olmamış pek önemli sayılmıyor. Bu gibi talihsiz durumlarla karşı karşıya kalındığında komşuya verilen zararı karşılamak da zorunlu. Kiracı bile olsanız.

Konut sigortası sadece konutu değil konutun içindeki eşyaları da güvence altına alıyor. Evdeki televizyondan buzdolabına, kasa içindeki ziynet eşyalarından su tesisatındaki sorunlara kadar bir evde yaşanabilecek bütün sorunlar konut sigortasıyla giderilebiliyor. 

Konut sigortasıyla, hırsızlık, yangın, deprem, su baskını gibi sorunların yanı sıra ek teminatların da poliçeye dahil edilmesiyle beraber evde yaşanabilecek bütün hasarlar teminat altına alınıyor. Sigortada, teminatların kapsamı değiştirip genişletilebilir. 

Genel şartlara göre, sahip olunan sigortanın karşılamadığı zararlar şu şekilde:
 
1- Savaş ve savaşın neden olduğu her türlü olay, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, isyan, ihtilal, ayaklanma ve bunların getirdiği askeri hareketler nedeniyle yaşanan zararlar. 

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan oluşan bütün zararlar. Radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının sonucunda gerçekleşen askeri ve inzibati önlemlerin sebep olduğu durumlar. 

3- Kamu otoritesi tarafından sigortalı varlıklar üzerinde yapılacak tasarruflar dolayısıyla meydana gelen bütün hasarlar.

4- Sigortalı varlıkların -yangın haricinde- kendi kusurlarından veya kendi bünyelerinde yaşanan bozulmalar nedeniyle meydana gelen zararlar.

5- Sigortalı varlıkların -yine yangın haricinde- işlenmek üzere veya başka bir sebeple ateşe tutulmasından, ateş bulunan bir yere atılmasından kaynaklanan veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri, lamba, sigara, mum ve benzeri şeylerle temas etmesi sebebiyle meydana gelen zararlar.

6- Elektrikle çalışan her türlü motor, elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları dolayısıyla yaşanan zararlar. 

7- Alçak basınç nedeniyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması, benzeri şekilde deformasyonu, yıpranması, santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ya da motorlardaki hasarlar.

Konut sigortası çok mu pahalı?

Burada yine otomobil-ev karşılaştırması yapılıyor. Orta hâlli bir otomobile yılda sadece kasko ve zorunlu trafik sigortası olmak üzere yaklaşık 2 bin TL ödeniyor. Konut sigortası ise bunun 10’da biri kadar. Konut ve otomobilin hem maddi hem manevi değeri karşılaştırıldığında karar vermek daha kolay hale gelebilir. 

Konut sigortası yaptırırken nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön