19 / 04 / 2024

Konut tapu masrafı ne kadar?

Konut tapu masrafı ne kadar?

Konut alım satım işlemleri, konutun yer aldığı semtin Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan devir işlemleri için belli masraflar ödeniyor. Peki, konut tapu masrafı ne kadar?



Konut tapu masrafı ne kadar?

Konut alım satım işlemleri, konutun yer aldığı semtin Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda yapılan devir işlemleri için belli masraflar ödeniyor.


Tapu harcı, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder. Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.


Konut tapu masrafları..

- Taşınmazın değeri üzerinden binde 20 oranında harç ödenir.

- Tapu döner sermaüe ücreti (2015 yılı için 82,50 TL) ödenir.

- Emlakçı ile çalışılması durumunda, emlakçıya komisyon ödenir. Emlakçıya alıcı ve satıcı tarafından yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Konut tapu harcını kim öder?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön