19 / 04 / 2024

Konut tercihinde öncelikler ve dinamikler değişti!

Konut tercihinde öncelikler ve dinamikler değişti!

Kovid-19 salgını sürecinden en çok inşaat sektörü etkilendi. Salgın sürecinde izole olmak isteyen vatandaşların, konut tercihleri değişti...



Bütün dünyadaki devletlerin ve milletlerin tarihte belki de ilk defa ortak bir düşman karşısında kenetlendiği koronavirüs salgını süreci çoğu sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de dinamikleri ve öncelikleri yeniden değiştirdi. 

Koronavirüs salgını sürecinin insanların konut tercihlerini değiştirdiğine dikkat çeken Huzzak Yapı ve ArtTech City Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Mustafa Fatih Demir, insanların artık çok katlı konut projelerinden ziyade daha müstakil ve bahçeli konut projelerine yöneldiğini vurguladı. Sabah'ta yer alan habere göre; Kovid-19 salgını sürecinin en fazla etkilediği sektörlerden biri de, gelişmekte olan ülkelerin lokomatif sektörü olan, inşaat sektörü oldu. İnşaat Sektörü Toplam Aktivite Endeksi Nisan'da 15,1 ile rekor seviyede düşüş gösterdiği Avro bölgesi'nde özellikle boşaltılan şantiyeler sebebiyle İngiltere, Fransa ve Almanya'da inşaat sektörü en kötü performansını gösterdi. 

Türkiye'deki sonuçların da Avrupa ile paralel bir şekilde ilerlediğini belirten Yüksek Mimar Fatih Demir, "Geçtiğimiz Nisan ayında bir önceki yılın Nisan ayına göre konut satışları yüzde 55,5 azalarak 42 bin 783 oldu. Bu dönemde işsiz kalan 4 milyon 228 bin kişinin 640 binini inşaat sektörü çalışanlarının oluşturduğu görmekteyiz" dedi. 

Yaşanılan pandemi sürecinin insanların konut tercihlerinde değişikliklere sebep olduğunu ifade eden Demir, "İnsanlar villa, müstakil, bahçeli, geniş balkonlu, peyzaj alanı ve yürüyüş parkuru gibi nitelikleri olan butik projelere yöneldi. Arama motorlarının verilerine baktığımızda "bahçeli ev" "villa" "müstakil ev" gibi aramaların çok arttığını görüyoruz. Şu anda Şile'de yapımını sürdürdüğümüz 44 villadan oluşan Yeşil Vadi Orman Evleri Projemize ve Bodrum'da yapımına başladığımız Hayat Country Projemize gelen yoğun ilgi de bizim açımızdan bu rakamların somut bir göstergesi oluyor. Biz şirket olarak ülkemizin aydınlık geleceğine inanıyor ve bu doğrultuda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Şu anda İstanbul Başakşehir ve Şile'de, Muğla Bodrum'da olmak üzere 6 farklı projemizin yatırım ve üretim hızını arttırdık. Devletimiz, kamu bankaları aracılığı ile çok özel faiz oranlarında kredi paketlerini insanlara sundu. Bu atılan adımların olumlu sonuçlarını çok yakında göreceğimize inanıyorum. Millet ve devlet olarak güçlüyüz. Bu süreci kararlı ve cesaretle atılan adımlarla hızlı bir şekilde atlatacağız" diye konuştu.

Satılık ve kiralıkta müstakil villalara talep arttı!

Koronavirüs emlak tercihlerini nasıl etkiledi?


Geri Dön