29 / 03 / 2024

Konuta yatırım tam gaz!

Konuta yatırım tam gaz!

Kredilerde faiz indirimi ve 150 metrekarede KDV desteğiyle 10 ayda 1 milyon 70 bin adet satış rakamına ulaşan konut sektörü, 2017’ye büyük umutlarla giriyor. Birçok firma, önümüzdeki yıl yatırımlara devam kararı aldı...




Kredilerde faiz indirimi ve 150 metrekarede KDV desteğiyle 10 ayda 1 milyon 70 bin adet satış rakamına ulaşan konut sektörü, 2017’ye büyük umutlarla giriyor. Birçok firma, önümüzdeki yıl yatırımlara devam kararı aldı...


Hükümetin çağrısıyla bankaların konut kredilerinde faizi 120 ayda yüzde 0,82’ye kadar çekmesi ve 150 metrekarenin üzerindeki dairelere yüzde 8 KDV desteği konut sektörünü canlandırdı. 2017 yılına büyük umutlarla giren gayrimenkul sektörü, yatırımlarına devam edecek. Bu kapsamda Ortadoğu Grup, altı yeni konut projesine toplam 1 milyar liralık yatırım planlarken, Bursa bölgesinde yoğunlaşan Beyttürk ise Yalova’da 25 villaya 200 milyon lira ayırdı. Suudi Al Qemam Grup’un Türkiye iştiraki Akzirve Gayrimenkul’de iki yıllık dönem için yeni projelere 1 milyar dolar yatıracak. Bu yıl satışlarda rekor bekleyen sektör temsilcileri, “1 milyon 400 bin seviyesinde bir satış rakamıyla yılı kapatabiliriz” tahmininde bulundu. Önümüzdeki yıl yatırımlarını sürdürecek olan gayrimenkul geliştiricilerinden biri Ortadoğu.


Grup, yeni projelerle büyümeye 2017 yılında da devam edecek. Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gür, 2016 için belirlenen hedef ve projeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl yaşanan olumsuzluklara karşın inşaat sektöründe satışların geçen yılın gerisinde kalmadığına işaret eden Gür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulunduğumuz tüm sektörlerde hayata geçirilmeye çalışılan büyük ve uzun vadeli projeler profesyonellik, mali güç ve titizlik istiyor. Bugün bir projeyi hayata geçirmeye karar verdiğinizde hazırlık süreci bile çok uzun vakitler alıyor. Neticede doğru projeleri, doğru yatırımları yaptığınız zaman karşılığını da alıyorsunuz. 2016 yılında, Yeni Nesil Eyüp ve Mod İstanbul projelerimizi hayata geçirdik. Ayrıca Resim İstanbul’un ikinci etabında ve Merkez Zekeriyaköy projemizde daire teslimleri yaptık. Kısacası 2016 yılında yaşanan bunca olumsuz olaylara rağmen inşaat sektöründeki satış rakamları geçen yıldan aşağı kalmadı. Dolayısıyla ekonomimizin ne denli güçlü olduğunu, birlik ve beraberlik çerçevesinde her zorluğu aşabileceğimizi bir kez daha görmüş olduk.” Grup olarak, önümüzdeki yıl Sancaktepe, Zekeriyaköy, Eyüp, Kağıthane, Taşdelen ve Kandilli bölgelerinde yeni projelere başlayacaklarını bildiren Mehmet Gür, “Bu projelerin toplam değeri 1 milyar lirayı bulacak” açıklamasında bulundu. 2017 yılının çok daha iyi geçeceğini belirten Gür, yatırımları arttırarak ekonomiye ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak istediklerini belirtti. “Bizim gücümüz Türkiye’nin gücü” diyen Gür, “Birlik, beraberlik ve dayanışma çerçevesinde daha başarılı bir yıl geçireceğiz” değerlendirmesi yaptı.


İSTANBUL’A 2017’DE YENİ PROJE

Irmak Ggroup ve Vadişehir Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, güçlü bir milli irade ile  2016 yılını geride bırakırken, 2017’yi güçlü bir şekilde karşıladıklarını söyledi. Akgül, “İnşaat sektöründe yeni yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Başakşehir’de hayata geçirdiğimiz Vadişehir projemiz tüm hızıyla sürerken, yeni etap çalışmalarımızın yanı sıra Avrupa Yakasında farklı projelere imza atmaya hazırlanıyoruz.  Sektördeki faaliyetlerimizi her geçen yıl artırarak, ülke ekonomimize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz. Bizim öncelikli amacımız, ülke ekonomisinin başarılı çizgi yakalayarak istikrarını sürdürmesi yönündedir. Türkiye’nin potansiyeline ve gücüne inanıyoruz. Aktif şekilde faaliyet gösteren firmamız, inşaat, finans ve gıda alanındaki yatırımlarına 2017 yılında da ara vermeden devam edecek” dedi.


ARSAYA YATIRIM KÂRLI ÇIKTI

Gayrimenkulün 2016’da yatırımcısına ciddi kazanç sağladığının altını çizen ONURSAL Gayrimenkul Geliştirme Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, özellikle parasını dövizde bekletenlerin yatırımlarını gayrimenkule çevirmesinin en karlı olduğu dönemlerden birinin yaşandığını kaydetti. Öngün, “Yalnızca konut değil, arsaya yapılan yatırım yapanlar da bu yıl oldukça karlı çıktı. Kentlerin büyümesine paralel daha çok öne çıkmaya başlayan arsa yatırımları, konut projelerinin artışıyla çok daha kazançlı olmaya başladı. Önümüzdeki dönemde de yine arsa yatırımlarının çok daha öne çıkacağını, şehir merkezlerinin gelişmesiyle arsa alıp kenara atanların ise yakın gelecekte büyük kazançlar sağlayacağını söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.


YATIRIMDA HIZ KESMİYORUZ

BEKAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Karahasanoğlu, 2016’daki tüm olumsuzluklara karşın, 30 yıllık firmalarının en büyük yatırımlarına başlamış olduğunu açıkladı. Karahasanoğlu, şöyle devam etti: “2017’de de yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Özellikle Ankara’da alt yapı anlamında büyük aşamalar kat ettiğimiz projelerimizi yükseltip, BEKAŞ İnşaat kalitesini ve farklılığını Başkentliler’le tanıştıracağız. Biz belki de çok sayıda kişiden farklı olarak gelecek yılın önceki yıllardan çok daha iyi olacağına inanıyoruz. Çünkü Türkiye zorlu testleri başarıyla geçti ve arkasından oynanan oyunlara cevap verebileceğini gösterdi.”


25 VİLLAYA 200 MİLYON TL

Beyttürk Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, gelecek yıl yatırımların süreceğini belirtti. Nisan 2017’de karma projeye başlayacaklarını açıklayan Barman, “Bu projemiz 25 villa ve 900’e yakın konuttan oluşuyor. Bu projemizin yatırım değeri 200 milyon lira. Yalova, Çınarcık’taki diğer 5 projemizin toplam yatırım değeri ise 150 milyon lira” dedi.  Yabancı yatırımcılardan ortaklık için çok sayıda teklif aldıklarını ifade eden Barman, bu tür ortaklıkları şimdilik düşünmediklerini ifade ederek, “Çünkü ciddi anlamda kendimize ait arsa stokumuz var ve satış potansiyelimiz güçlü olduğundan dolayı yabancı yatırımcıya ihtiyaç duymuyoruz” dedi.


SATIŞ REKORU GELEBİLİR

Geçen yılın tamamında 1 milyon 289 bin 320 konut satıldığını, 2016’nın ilk 10 ayında ise 1 milyon 66 bin 85 satış geldiğine işaret eden BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, rakamlara göre yıl sonunda konut satışında yeni bir rekorun gelme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu kaydetti. Bu durumun, yaşanan olumsuz olaylarda bile yatırımcının ‘güvenli liman’ konuta yöneldiğini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Bezci, “Türkiye, bu yıl çok sayıda olumsuzluk yaşasa da ne kadar güçlü bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi. Birikimi olanlar da bu süreçte gayrimenkule yatırım yaparak, parasının değer kaybetmemesini sağladı” dedi.



Karar


Geri Dön