25 / 04 / 2024

Konutta kampanyalı alım öne çıktı!

Konutta kampanyalı alım öne çıktı!

Konut satışları hız kesmiyor ancak ev sahibi olmak isteyenlere en büyük erişim sorununu bankaların yüksek konut kredisi faiz oranları çıkarıyor. Vatandaş artık bankadan ziyade şirketlerin kampanyaları ile daire sahibi olmayı amaçlıyorlar. 



Ev sahibi olmak isteyenler ve yatırımcılar konut alımına hızla devam ediyor ancak bankaların konut kredisi faiz oranları konut satışlarında büyük erişim sorunu çıkarıyor. En düşük yüzde 2, en yüksek ise yüzde 3.10 seviyesini gören faiz oranlarıyla ödeme yapamayanlar, konut alım talebini erteliyor. 

Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere bakıldığında Türkiye genelinde eylül ayında 127 bin 327 konut satışı gerçekleştirildi. Eylülde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 21 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 geriledi.

Yine eylül ayında banka kredili satışlar olarak bilinen ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 azalarak 11 bin 330'a gerileme kaydetti. Yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle uzun süredir azalışını sürdüren ipotekli satışlar, eylül ayında dibi gördü. Eylülde yüzde 72 azalan ipotekli satışlar ağustosta ise yüzde 67 daralmıştı.

ŞİRKETTEN ALIYOR
Buna göre, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8.9 olarak belirlendi. Şirketlerin bünyesinde hayata geçirilen ödeme modelleriyle satışlarda ise artış devam ediyor. Bankalardan konut kredisi çekmek istemeyen vatandaş, mevcut kampanyalara yöneliyor.

Bu koşullarda ev sahibi olmak isteyenlere büyük erişim imkanı sağlayan hükümet ve gayrimenkul sektörünün sunduğu pek çok fırsat için son haftaya girildi. Pek çok fırsat için son tarih olan 31 Ekim'e kadar ev sahibi olmak isteyenler hem indirimler, hem de uygun ödeme koşullarına sahip olacak. 

Herhangi bir süre uzatılması yapılmazsa; konutta ve iş yerinde yüzde 18'den yüzde 8'e indirilen KDV ile iki taraf için yüzde 4'ten yüzde 3'e çekilen harç indirimi 31 Ekim'de bitecek. Konuyla ilgili sektörden uzatma talebi var ancak henüz bir çalışma yapılmadı. Yine 'Türkiye İçin Kazanç Vakti' kampanyası da son haftasına girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle Emlak Konut GYO ve sektörün çatı örgütleri tarafından başlatılan; faiz oranını yüzde 0.98'e, peşinat tutarını yüzde 10'a düşüren ve yüzde 10 indirim imkânı sunan 'Türkiye İçin Kazanç Vakti' Kampanyası 31 Ekim'de sona erecek. 


Yüzde 10 peşinat ve 0,98 faizle ev fırsatı için son günler!

İmar barışında son hafta!

Konut ve iş yeri KDV indirimi için elinizi çabuk tutun!

Üç banka konut kredi faizini indirdi!


Geri Dön