29 / 03 / 2024

Konutta vergi indirimi!

Konutta vergi indirimi!

Türkiye'de dışarıya yönelen müteahhit firmalar Dubai'de düzenlenen gayrimenkul fuarı Cityscape 2014'e akın ederlerken, fuara AK Parti Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz'ün vergi açıklaması damgasını vurdu.



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Demiröz'ün vergi açıklaması sevindirdi. Türkiye'de iç piyasanın daralması nedeniyle dışarıya yönelen müteahhit firmalar Dubai'de düzenlenen gayrimenkul fuarı Cityscape 2014'e akın ederlerken, fuara AK Parti Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Vedat Demiröz'ün vergi açıklaması damgasını vurdu. 


Lansmanlarını fuara saklayan Türk firmaları konut stokunun eritilmesini kolaylaştıracak vergi indirimi olabileceğine dair Demiröz'ün açıklamalarıyla umutlandı. 


Çalışıp Sunacağız Gayrimenkul sektöründe satılamayıp biriken konut stoku. 2013 yılının başından itibaren ruhsat alan projelerde uygulamaya konulan yüzde 818 lik vergi düzenlemesinde geri adım attırıyor. Dubai'deki Cityscape 2014 Fuarı'nda konuşan Demiröz. konut stokunun artması üzerine yüzde 18 ile yüzde 8'lik vergi oranlarında indirim sağlanabileceğini söyledi. 


İnşaat sektörünün Türkiye için çok önemli durumda bulunduğuna dikkat çeken Vedat Demiröz, "Bu sektördeki yaşanan yavaşlamalar Türkiye'nin büyüme rakamlarını olumsuz etkiliyor. Daha önce mevcut konut stoklarının eritilebilmesi için bu sektöre yönelik uygulanan KDV'nin azaltılması söz konusu olmuştu. Bugünkü ortamda aynı şekilde yeni bir girişimin tekrar başlatılması artık bizim üzerimize farz olmuştur. Türkiye inşaat sektörünün yanında olmalı. İnşaat sekötürünün önünün açılması için çalışmalar yapıp bunları sunacağız" ifadesini kullandı. 


2009'da İşe Yaradı Vedat Demiröz. sektörü canlandırarak mevcut konut stoklarının eritilmesi için yapılacak çalışmaya hem vergi hem de devlet harçları açısından bakılabileceğini belirterek, "Stok için belli bir tarih belirlenir. Ya 2014 sonuna kadar ya da 30 Haziran 2015'e kadar satılacak projelerdeki konutların KDV oranlarının yüzde 8 ya da yüzde 1 e dek düşürülmesini kapsayacak bir düzenleme olabilir. Çünkü daha önce 2009 yılında bu tür bir uygulama olmuş, konut stokları belli oranda eritilmişti" dedi. 


Sanayileşirken İnşaatı Göz Ardı Edemeniz Desteklememiz Gerek Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, fuarda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen 'sanayi-inşaat sektörü' tartışmalarına değindi. Kalıcı büyümede hem inşaat sektörünün hem de sanayinin rolü olacağını belirten Kurum. "Sanayileşirken inşaat sektörünü göz ardı edemeyiz. İki sektör de birbirine paralel büyüyebilir. Ayrıca sanayi de inşaat sektörüyle büyüyebilir" dedi. 

Hükümetin inşaat sektörünü frenlemek gibi bir düşüncesinin bulunmadığını anlatan Kurum, inşaat sektörünün düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Yabancı yatırımcılara yönelik bugün İstanbul'da başlayacak olan Emlak Days (Emlak Günleri) organizasyonu hakkında da bilgi veren Kurum, bu kapsamda şirketin halka arzında görüştükleri yatırımcılar ve sektörle ilgili 100 yabancı temsilciyi Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi. 


Torunlar Son Dakikada Fuar Listesinden Çıktı Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarları arasında bulunan Dubai'deki Cityscape 2014 Gayrimenkul Fuarı'na bu yıl Türk firmaları adeta çıkarma yaptı. Fuara 31 Türk firması katılırken, Türkiye 179 gayrimenkul projesiyle birinci sırada bulunan ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından ikinci sırada yer aldı. Fuara 110 ülkeden 35 bin yatırımcı katılıyor. Türkiye'den 32 olan katılımcı sayısı Mecdiyeköy'de ki inşaatında asansör kazası yaşayan Torunlar GYO'nun katılmama kararı almasıyla düştü. 


Adıyaman Günebakış 


Geri Dön