23 / 04 / 2024

Konutta yerli malzeme kullanımı seferberliği!

Konutta yerli malzeme kullanımı seferberliği!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı inşaatta yerli malzeme kullanılması seferberliğine müteahhitlerden tam destek geldi.



Sektör temsilcileri yerli ürün kullanımında 300 bin müteahhitin güçlerini birleştirerek ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un açıkladığı inşaatta yerli ürün hamlesi kapsamında gayrimenkul projelerinde kullanılacak malzemelerin yüzde 100'ü Türkiye'de üretilecek. Yeni Asır'dan Tolga Tekin'in haberine göre; Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO, yerli ürün üretimi konusunda yatırımcılara destek olacak.

Bakan Kurum, yerli ürün kullanımının artmasıyla birlikte konut fiyatlarında yüzde 15-20 civarında düşüş beklediklerine dikkat çekerken, İzmir'de inşaat sektörü temsilcileri yerli ürün hamlesine tam destek verdi. Sektör temsilcileri, müteahhitlere daha çok yerli ürün kullanma çağrısı yaptı. 

KALİTE ÇOK ARTTI

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı ve Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Basın Sözcüsü İslam Yıldırım, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"İnşaatlarda yüzde 100 yerli ürün kullanımı ne kadar gerçekleşebilir ona bakmak lazım. Sadece Bakanlığın değil 300 bin müteahhitin seferber olması gerek. Ülkemizde yerli marka kalitesiz algısı var. Öncelikle bunu yıkmamız lazım. Ankara'da fason olarak üretilip ihraç edilen ve etiket yapıştırılıp ülkemizde satılan ürünler olduğunu biliyoruz. 2018 yılında sadece 750 milyon dolarlık musluk ithal ettik. Bizim ülkemizde musluk üretilmiyor mu? İthal ürünler daha çok markalı projelerde kullanılıyor. Küçük ve orta ölçekli inşaat şirketleri daha çok yerli ürün kullanıyor. Devletin de yerli ürün kullanan firmaları desteklemesi gerekiyor. Ülkemizde yerli malzeme kalitesi son 10 yılda çok arttı. Konut fiyatlarının düşmesi için önce arsa maliyetleri azaltılmalı."

'BU KONUDA DAHA HASSAS OLACAĞIZ'

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin ise sektörle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
 
"Türk inşaat şirketleri ve üreticileri dünyada söz sahibi. Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde 44 Türk şirketi var. Geçen yıl 21,5 milyar dolarlık inşaat ürünü ihraç edildi. İç pazarda da çok büyük işler yapıyoruz. Yerli inşaat malzemesi kullanımı giderek artıyor. Çünkü yerli ürünlerimiz çok kaliteli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlatmış olduğu yerli ürün seferberliğini sonuna kadar destekliyoruz. Zaten yerli ürün kullanılması gerektiğini sürekli ifade ediyorduk. Bu konuya daha çok hassasiyet göstereceğiz. Üyelerimize ve meslektaşlarımıza yerli ürün kullanmaları konusunda tavsiye vermeye devam edeceğiz."

KONUT FİYATI AŞAĞI ÇEKİLİR

İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) Başkanı Ziya Dağlıer, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"İnşaatlarda yüzde 100 yerli ürün kullanımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın başlatmış olduğu bu seferberliği sonuna kadar destekliyoruz.  İzmir  Müteahhitler Federasyonu olarak biz de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Üyelerimizi daha çok yerli ürün kullanmaları konusunda teşvik edeceğiz. Dövize bağlı olarak inşaat maliyetlerinde çok büyük artışlar meydana gelmişti. Bu artışlar yerli üretimle gerileyecek. Maliyetlerimiz düşerse biz de bunu konut fiyatlarına indirim olarak yansıtırız."

İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLAR

"İthal ürün çok pahalı olduğu için yerliye dönmemiz gerekiyor" diyen Müteahhitler Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Barış Öncü, "Yerli markalar ithal markalar ile aynı kalitede hatta daha da iyi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çok doğru bir karar aldı. Bu sayede hem dışarıya döviz kaptırmayacağız hem de yerli istihdama katkıda bulunacağız. Yüzde 100 yerliye dönmek ülkemize önemli bir kazanım sağlayacak ve yaşadığımız sıkıntıları ortadan kaldıracak" değerlendirmesinde bulundu. 

Müteahhitlerden faiz artışına set!


Geri Dön