25 / 04 / 2024

Konya Selçuklu'da inşaatı duran TOKİ konutlarının akıbeti meclis gündeminde!

Konya Selçuklu'da inşaatı duran TOKİ konutlarının akıbeti meclis gündeminde!

Konya ili Selçuklu ilçesinde inşaatı duran TOKİ konutlarının akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Yalım konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Konya ili Selçuklu ilçesinde inşaatı duran  TOKİ  konutlarının akıbetine ilişkin soru önergesi hazırladı. Arslan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.  

CHP'li Yalım, ''Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nün 405 konutluk toplu konut projesi TOKİ tarafından 28 Mart 2016 tarihinde onaylanarak Kom yapı adında bir firmanın inşa ettiği geleneksel ve yerel mimariye göre uygun bir şekilde yapılması planlanan konutların inşaatına başlama kararı alınmıştır. Bu güne değin kaba inşaatının büyük bir kısmı tamamlanan 405 konutun inşaatı 240'ı 4+1,165'i de 3+1 şeklinde, 1 adet cami, ticaret merkezi ve 24 derslikli ilköğretim okulu inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi ile inşaat alanı projelendirilmiştir. Proje Konya ili, Selçuklu İlçesi, Sille Mahallesi'nde bulunan maden sahası alanına tahsis edilen arazi üzerine yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl mahkeme kararı ile inşaatların durdurulduğu iddiaları vardır. Trilyonlarca lira harcanarak büyük bir kısmı tamamlanan inşaatın akıbeti belirsizdir. Kaba inşaatı tamamlanan 405 konut ve çevre yapıları çürümeye terk edilmiştir'' diye konuştu.

 CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'ın soruları: 
1- Kaba inşaatı biten 405 konutun inşaatının maden sahasına yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz yıl mahkeme kararı ile durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Proje aşamasında bu alanın maden sahası, taş ve kum ocağı sahası olup olmadığı araştırılmış mıdır?

2- Binaya inşaat ruhsatı veren ve inşaatı onaylayan belediyenin mevzi imar planlarında bu alanın maden sahası olduğu tespit edilmiş midir? İlgili Konya İli, Merkez Selçuklu Belediyesi'nin binanın yapılması onaylanması konusunda ihmali var mıdır? Varsa belediyeye ne tür bir yaptırım uygulanmıştır.

3- Yüklenici firmaya yapılan ödeme miktarı ne kadardır? TOKİ'nin bu firmadan her hangi bir borcu ya da alacağı var mıdır?

4- Trilyonlarca lira harcanarak yapılan binalar çürümeye terk edildiği için inşaat alanında bulunan malzemelerin talan edildiği, çalındığı ve bazı kişi ve kişilerce binaların kaba inşatlarına zarar verildiği iddiaları gerçek midir? Projenin TOKİ tarafından iptal edildiği doğru mudur? Doğru ise sebebi nedir?

5- Projeden konut sahibi olmak isteyen vatandaşların, projenin iptali sebebiyle, yatırmış oldukları paraları üç yılı aşkın bir süre sonunda aynı miktarda (faizsiz olarak) geri ödendiği doğru mudur? Bu kişilere herhangi bir TOKİ Projesi'nde öncelik tanınması ve maddi zararlarının karşılanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

6-Projenin iptal edilmesine rağmen TOKİ'nin resmi internet sitesinde https://www.toki.gov.tr/haber/konvada-verel-mimaride-405-konut-insa-edilecek binaların reklamı hala neden yayınlanmaktadır?

 


Geri Dön