29 / 03 / 2024

Kore'deki fahiş konut fiyatlarına çözüm geliyor mu?

Kore'deki fahiş konut fiyatlarına çözüm geliyor mu?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat, bugünkü köşesinde Kore Başkanı Yoon Seok-joul tarafından masaya yatırılan konut sorununu ve çözümünü kaleme aldı. İşte Osman Arolat'ın 'Kore’nin başkanlık seçimini okumak' başlıklı yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat, bugünkü köşesinde  Kore Başkanı Yoon Seok-joul tarafından masaya yatırılan konut sorununu ve çözümünü kaleme aldığı 'Kore’nin başkanlık seçimini okumak' başlıklı yazısına şu ifadeleri kullanarak başladı:

"Bu hafta seçilen Güney Kore’nin yeni Başkanı Yoon Seok-joul üç kamburla görevi devralacak. Bu dinamik ülkede işi çok zor...

Güney Kore, 9 Mart Çarşamba günü Yoon Seok-jeul’u yeni başkanı olarak seçti. Yüzde 77 katılım olmasına karşılık, iki aday arasında sadece %1 fark olmasını The Guardian, ‘’uygunsuzlar arasındaki seçimin sonucu‘’ olarak yorumladı. Başkan, Gyonngi Belediye Başkanlığı’ndan ‘’Herkese Temel Gelir ‘’ uygulamasıyla tanınıyor. Yeni Başkan, temel geliri tüm Kore gençliğine uygulamaya hazırlanıyor.      

Kore deki fahiş konut fiyatlarına çözüm geliyor mu?

Ancak...         

Yeni Başkan Seok–jeul, seçim kampanyasında temel gelir ödemesi için gerekli fonu, asgari ücretleri azaltılmayla sağlayacağını açıkladı. Gerekçesi ‘’Bununla ülkede sınıf çelişkisini azaltacağım’’ oldu. Bay Başkan Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı‘nı da kaldıracak. Gerekçesi, ‘’kadınların ülkede yeterince hak sahibi’’ olması."

Kore başkanının son 10 senede 2 kat yükseliş gösteren konut fiyatları sorununu çözme vaadinin olduğuna dikkat çeken Osman Arolat, "52 milyon insanın yaklaşık yarısının başkent Seul‘da ‘banjiho‘larda (WC’siz konut ) yaşadığı ortamda, bu başlık büyük bir konu. Bunu çözmek için ‘’jeonse’’ adı verilen konut finansman sisteminin değişmesi gerekiyor. Bu sistemde her ay belli bir konut taksidi ödemek yerine, başlangıçta topluca büyük bir miktarın ödenmesi zorunlu. Bu da küçük tasarruf sahibi için yıkım. Yeni Başkan‘ın seçim söylemlerinde buna dönük bir yaklaşımı olmadı, birden fazla eve sahip olanlara ‘’yüksek vergi getirmek‘’ sözüyle yetindi" ifadelerini kullandı.    

Amerikalıların serveti rekor seviyeye ulaştı!

Moskova'da konut fiyatları yüzde 30 düşebilir!

İngiltere'de kira fiyatları artacak!

Rusya konut talebinde patlama yaşıyor!

Almanya'daki gayrimenkul fiyatlarında artış hız kesmiyor!

ABD ulusal konut fiyat endeksinde 34 yılın en yüksek artışı!


Geri Dön