26 / 04 / 2024

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker, koronavirüsün emlak sektörünü etkilediğini söyledi. Küçüker, "Mayıs ayını belki sıkıntılı geçireceğiz ama ondan sonraki süreç Alanya’yı çok iyi bir sezon bekliyor" dedi... 



Yurtdışından Türkiye'ye gelenlerin Alanya’dan vazgeçmediğini, yalnızca belirsizliğin ortadan kalkmasını beklediklerini belirten Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Küçüker, Alanya'ya hücum edilmesini öngördüklerini söyledi. 

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

Yeni Alanya'dan Şerife Çoban'ın haberine göre, Küçüker, "Yurtdışındaki müşterilerimiz uçuş yasağından dolayı gelişlerini ertelediler. Bu da sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Ama insanlar Alanya’dan vazgeçmiş değiller. Buraya gelmek istiyorlar. Türkiye’yi güvenli bir liman olarak görüyorlar. Çoğu insan gelmek istiyor. İleride daha fazla sıkıntı yaşamamak için alınan önlemlere de saygı duymak zorundayız. Bu süreç geçtiği zaman da hızlı bir şekilde geri dönüş olacağını hissediyoruz. Önceki yaşanan krizlerde olumsuz bir algı vardı. İptaller oluyordu. Ama şu an yaşadığımız durum farklı. İnsanlar sadece geliş tarihlerini değiştiriyorlar. Yalnızca belirsizlikten dolayı öyle bir sorun var. Ekonomik olarak değerlendirecek olursak insanlar paralarını alacaktı. Onlar ertelendi. Ama 2-3 hafta içerisinde durum daha da şekillenecektir diye düşünüyoruz. 2 ay içerisinde Alanya’ya hücum olacağını düşünüyoruz. Devletimizin yaptığı da gayet mantıklı. Türkiye’nin böyle hazırlıklı olması insanlara da güven verdi. Mayıs ayını belki sıkıntılı geçireceğiz ama ondan sonraki süreç Alanya’yı çok iyi bir sezon bekliyor. Petrol fiyatı yarı yarıya düştü. Muhtemelen cari açığımızı ciddi etkileyecek. Ekonomimize olumlu bir artısı olacak. İleride olumlu olacağını düşünüyoruz. Ama şu anki süreçte bazı sıkıntılar var" diye konuştu. 

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

‘AVRUPA BİZİ ÖRNEK ALMALI’

“Bugüne kadar hep biz Avrupa’yı örnek alırdık ama şu anda Avrupa bizi örnek almalı” diyen Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay ise, "Koronavirüsü yalnızca emlak sektörünü değil dünyadaki bütün sektörleri etkiledi. Bizim için insan sağlığı emlak satışlarından, gelecek kârdan daha önemli. Bunun geçici bir süreç olduğunu düşünüyorum. Nisandan sonra turizm ve emlak sektörü düzelecektir. O yönde şüphemiz yok. Devletimiz süreci çok iyi yönetti. Biz bugüne kadar hep Avrupa ülkelerini örnek alırdık ama şu anda Avrupa bizi örnek almalı. Türkiye’nin ne kadar tedbirli ve güvenilir bir bölge olduğunu görsünler ki ön yargıları yıkılsın" değerlendirmelerinde bulundu.

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

‘ÖNÜMÜZÜ GÖRMEKTE ZORLANIYORUZ’

Emlak sektörü çalışanlarının önlerini görmekte zorlandığını ifade eden Emlak Profesyonelleri Derneği Başkanı Yakup Uslu, "Dünyanın gündemindeki koronavirüsü tabi ki emlak sektörünü doğal olarak direkt etkiliyor. Bizim ve derneğimizin üyeleri yabancılara yönelik çalışan şirketler. Bu yüzden uçuşlar kapatıldığı için maalesef önümüzü görmekte zorlanıyoruz. Daha önceden almış olduğumuz rezervasyonlar uçak olmadığı için iptal edildi. Herkes tedbirini almalı. Ama global bir sorun olduğu için çok fazla panik yapmamıza gerek yok. İnşallah kısa sürede atlatırız. Diğer taraftan Rusya ile yaşanan olaylar da Rusya-Alanya emlak piyasası için çok önemli. Sadece korona değil petrol piyasasındaki düşüş, rublenin değer kaybının artması dolayısıyla onlarda alım gücünü düşürüyor. Önümüzdeki günlerde bunlarda artma olabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Koronavirüs emlak sektörünü etkiledi mi? 

‘HER KRİZ YENİ FIRSATLAR YARATIR’

Her kriz döneminin aslında yeni fırsatlar yarattığına dikkat çekti Maremont Gayrimenkul sahibi Murat Kayacan, "Alanya’da emlak sektörü ağırlıklı turizme bağlı olan bir sektör. Tabi ki konaklama sektörü bizimle çok yakından alakalı. Turizm sezonunun ertelenmesi bizim de sezona geç gireceğimiz anlamına geliyor. Tabi burada önemli olan hususlardan bir tanesi de Türk Hava Yolları’nın uçuşlarının tekrar aktive olması. Çünkü Alanya’nın çok aktif çalıştığı 9 ülkeye uçuş yasağı var. Bu ülkelere olan uçuş yasağı bizi doğrudan olumsuz etkiliyor. Koronavirüsü için ilaç geliştirilmezse büyük bir kriz bizi bekliyor. Her kriz dönemi aslında yeni fırsatlar yaratır. İnsanlar şu anda güvenli bir liman arıyor. Bunun avantaja dönüşebilmesi için korona ölümlerinin az olması lazım. Diğer taraftan Dolar ve Euro’nun yukarı yönlü seyretmesi Türkiye’yi ve Alanya’yı cazip hale getirecektir. Ama tüm bunlar insanların seyahat özgürlüğü ile birebir bağlantılı. Sektörün hareketlenmesi için seyahat özgürlüğü kısıtlamalarının normale dönmesi bizim için de önemli" ifadelerini kullandı. 

Koronavirüs gayrimenkul sektörünü etkiledi!


Geri Dön