26 / 04 / 2024

Koronavirüs inşaat sektörünü etkiledi mi?

Koronavirüs inşaat sektörünü etkiledi mi?

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Ferdi Erdoğan, Çin’den yıllık 20 milyar dolarlık ithalatı olan Türkiye için koronavirüsün tehdit yarattığını söyledi...



Çin’den tüm dünyaya yayılan koronavirüsün Türkiye’ye etkileri artmaya devam ediyor. Dün öğle saatlerinde Tahran’dan İstanbul’a hareket eden THY uçağında bazı yolcularda yüksek ateş saptanması üzerine Ankara’ya mecburi iniş yapması, sonrasında 132 yolcu ve 8 mürettebat karantinaya alınması tüm ülkede endişeleri artırdı. Ülke çapında koruma önlemlerinin artırılması için çalışmalar hızlandırıldı. Birçok sektörde yetkililer virüsün etkilerini değerlendirmek için kriz masası oluşturdu.

Peki koronavirüs inşaat sektörünü etkiledi mi? İşte Dünya'dan Leyla İlhan ile Mehmet Kaya'nın haberi;

İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan: Çin’in boşalttığı pazarı doldurma şansımız yok

Çin’den yıllık 20 milyar dolarlık ithalatı olan Türkiye için koronavirüsün tehdit yarattığını aktaran Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, “Çin’den ağırlıkla sanayi için gelen malzeme de sıkıntı var. Bu ülkeden yedek parça ithalatı yapıyoruz. Hatta mamul malzemelerde orda yapılıp getiriliyor. Şu anda yedek parçanın temininde sıkıntı var. O da imalatı etkiliyor. Civataları paslanmaz hale getiren hammade yok. Alternatifi de çok pahalı. Bu durum da imalatta sıkıntı yaratıyor” ifadelerini kullandı. 

Koronavirüs inşaat sektörünü etkiledi mi?

Erdoğan, "Ayrıca hedef pazarlara konteynırlar gemilerle gittiğinde o geminin içinde Çin’den gelen konteynırlar varsa bütün konteynırları limanlarda kontroll amaçlı bekletiyorlar. Dolayısıyla böyle bir zorluk yaşıyorlar. Bundan dolayı da ürünlerimiz limanlarda bekletilebiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Öte taraftan Suudi Arabistan’ın artık turist kafilesinden ticari heyetlere kadar koronavirüsü taraması yapacağını açıkladığını aktaran Erdoğan, “O bakımdan Çin’in boşattığı pazarı bizim doldurma şansımız yok. İnşaat sektörü adına Çin’in inşaat malzemeleri ihracatı yıllık 200 milyar dolar. Bizim inşaat malzemeleri ihracatımız ise 21 milyar dolar ve bunun içinde ciddi ithal girdi kullanılıyor. Bu nedenle bizim için pek fırsat değil, bundan dolayı Midyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olmayalım” uyarısında bulundu.

Koronavirüsü Endonezya'nın dev projelerini vurdu!
 


Geri Dön