19 / 04 / 2024

Koronavirüs lüks konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Koronavirüs lüks konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

Koronavirüs nedeniyle  geçtiğimiz yıl finans ve ticaretin merkezi olan şehirlerde lüks konut fiyatlarında düşüş yaşandı. Bu düşüş yaşandığı kentler Hong Kong, Dubai, New York ve Londra oldu. 



İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, dünyanın önde gelen 45 kentindeki lüks konut fiyatlarına yönelik 2020 verilerini yayımladı.

Sözcü'de yer alan habere göre; küresel 45 kentin 19 konut fiyatları yükselirken 15’inde gerileme meydana geldi. Fiyatların değişmediği tek kent ise Bükreş oldu.

İstanbul'un bu yıl dahil edilmediği listede Küresel Kentler Lüks Konut Endeksi dördüncü çeyrek verilerine göre, son 12 ayda ev fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Yeni Zelanda’nın 1.3 milyon ile en kalabalık nüfusuna sahip Auckland oldu.

Koronavirüs lüks konut fiyatlarını nasıl etkiledi?

RUSYA’DA YÜKSELDİ 

2020 yılında lüks ev fiyatlarının yüzde 17.5 yükseldiği Auckland’ı, yüzde 10.3’lük artışla Çin’den Shenzen ve yüzde 11.7 ile Güney Kore’den Seul izledi. Filipinlerin başkenti Manila da yüzde 10.2 fiyat artışı ile çift haneli büyümenin görüldüğü bir başka kent oldu. Rusya’nın başkenti Moskova yüzde 9,9 ile beşinci, St. Petersburg yüzde 8.7 ile altıncı sırada yer aldı.

Lüks konut fiyatlarının en çok düştüğü şehir ise yüzde 7.3’lük düşüşle Bangkong oldu. Hong Kong yüzde 6.9 ve Dubai yüzde 5.9’luk düşüşle öne çıktı. Pandemi etkisinin görüldüğü 2020 yılında finans ve ticaret merkezlerindeki lüks konut fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti.Knight Frank Küresel Kentler Konut Endeksi’ne göre New York’ta yüzde 5.1, Londra’da yüzde 4.3 düşüş görülürken, İspanya’nın başkenti Madrid’de yüzde 4 ve Paris’te yüzde 2.3 düşüş görüldü. Almanya’nın başkenti Berlin’de lüks ev fiyatlarında yüzde 0.9’luk sınırlı artışın görüldüğü 2020 yılında seyahat kısıtlamaları ve önlemler nedeniyle birçok kentte lüks konut pazarı değer kaybetti.

Dünya emlak artışında ilk üç Türkiye’den!


Geri Dön