19 / 04 / 2024

Koruma havzaları!

Koruma havzaları!

Su koruma havzaları mesafelerine göre değişkenlik gösteriyor. Koruma havzaları sırasıyla mutlak koruma alanı, kısa koruma alanı, orta koruma alanı ve uzun koruma alanı olarak belirleniyor...



Koruma havzaları!

Su havza alanları, bir nehir ya da göl havzası, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan ve nehre su veren tüm alana deniyor. Koruma altına alınan bu havzalar için alan mesafeleri şu şekilde belirleniyor.


Mutlak koruma alanı

İçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki alana deniyor.


Kısa koruma alanı

Kısa mesafeli koruma alanı, mutlak koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 700 metre genişliğindeki kara alan olarak ifade ediliyor.


Orta koruma alanı

Orta mesafeli koruma alanı, kısa mesafeli koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 1000 metre genişliğindeki kara alanına deniyor.


Uzun koruma alanı

Uzun koruma alanı orta mesafeli koruma alanının üst sınırından başlamak üzere su toplama havzasının sonuna kadar uzanan 2000 metre genişliğindeki yatay karasal alanını ifade ediyor.



Havza koruma eylem planı nedir?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön