17 / 04 / 2024

Koruma Yüksek Kurulu kimlerden oluşur?

Koruma Yüksek Kurulu kimlerden oluşur?

Ülkemizde bulunan korunması gerekli olan taşınmaz mallardan sorumlu Kültür varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu kimlerden oluşur? Sorunuzun yanıtı konu ile ilgili diğer detaylar için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Koruma Yüksek Kurulu kimlerden oluşur?

Günümüze kadar varlığını sürdüren ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarından Koruma Yüksek Kurulu sorumlu tutuluyor. Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliğine göre, kurul korunması gerekli kültür varlıklarının, arkeolojik, kentsel, kentsel arkeolojik ve tarihi sit alanlarının tescilini yapıyor.


Kurulun diğer görevleri arasında korunması gerekli kültür varlıklarının gruplandırılmasını yapmak; sit alanlarının, tescilinden itibaren üç ay içinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarını belirlemek; koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini altı ay içerisinde inceleyip karar almak gibi sorumluluklar yer alıyor.


Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun görevlerine değindikten sonra asıl sorumuz olan "Koruma Yüksek Kurulu kimlerden oluşur?" un yanıtına gelelim.


Sorumuzun yanıtı, yukarıda belirttiğimiz yönetmelik kapsamında 5. maddede şu şekilde yer alıyor;


Kültür varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunda kimler olur?

MADDE 5 –

(1) Koruma Yüksek Kurulu;

a) Bakanlık Müsteşarı,

b) Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı,

c) Bakanlığın ilgili Müsteşar Yardımcısı,

ç) Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü,

d) Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü,

e) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili Genel Müdürü,

f) Orman Genel Müdürü veya Yardımcısı,

g) Vakıflar Genel Müdürü veya Yardımcısı,

ğ) Maden İşleri Genel Müdürü veya Yardımcısı,

h) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü veya Yardımcısı,

olmak üzere on kurum temsilcisi üye ile koruma bölge kurulu üyelerinden Bakanlıkça seçilecek altı üye ile birlikte toplam onaltı üyeden oluşur.


(2) Koruma Yüksek Kurulunun başkanı, Bakanlık Müsteşarıdır. Bakan, gerekli gördüğü takdirde Kurula başkanlık eder, ancak oy kullanmaz.


(3) Müsteşar bulunmadığı zaman görevlendireceği Müsteşar Yardımcısı Kurula başkanlık eder.


(4) Koruma Yüksek Kurulunun kurum temsilcisi üyelerinin üyelikleri, kurumlarındaki görevleri süresince devam eder. Kurum temsilcisi üyelerin kanuni izin, geçici görev, görevden uzaklaştırma ve benzeri nedenlerle kurumlarındaki görevlerinde bulunmamaları halinde, yerlerine fiilen bu görevi yürütenler katılır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön