25 / 04 / 2024

Kredi çekmek isteyenler dikkat! Merkez Bankası’ndan flaş kredi kararı

Kredi çekmek isteyenler dikkat! Merkez Bankası’ndan flaş kredi kararı

Merkez Bankası'dan yapılan açıklamada alınan yeni bir karar ile kredi kullanımına düzenleme yapıldığı bildirildi. İhracat ve yatırım kredileri, esnaf kredileri, tarımsal krediler ve kurumsal kredi kartları için zorunlu karşılıkların kapsamı genişletildi.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'dan (TCMB) kredilere ilişkin flaş bir açıklama geldi. Açıklamada, esnaf kredileri, KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılan krediler, ihracat ve yatırım kredileri, tarımsal krediler ile kurumsal kredi kartları için düzenleme yapılarak Türk Lirası’nın değerinin korunması için zorunlu karşılıkların kapsamının genişletildiği bildirldi.

Kredi çekmek isteyenler dikkat! Merkez Bankası’ndan flaş kredi kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bankalar ile diğer mali kuruluşların bilanço içi ya da bilanço dışı uygun görülen kalemlerine zorunlu karşılık getirmek, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanunu’nun 4. maddesinde yer alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının temel görevlerindendir. Bilançoların yükümlülük tarafına uygulanan zorunlu karşılıklar, gerçekleştirilen düzenlemeyle makro ihtiyati politika setini güçlendirmek için bilançoların varlık tarafına da uygulanmaya başlanmaktadır." denilen açıklamada

Merkez Bankasının yaptığı düzenleme ile bankalar ve finansman şirketlerinin bazı kredi çeşitleri hariç olmak üzere TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredileri zorunlu karşılığa tabi tutulmuştur.

Açıklamada TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredileri zorunlu karşılığa tabi tutulmayan kredi çeşiytleri,

"KOBİ olarak değerlendirilen işletmelere kullandırılan krediler

İhracat ve yatırım kredileri

Esnaf kredileri

Tarımsal krediler

Kurumsal kredi kartları

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekinde yer alan (I), (II), (III) ile (IV) sayılı cetvellerdeki kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ile iştiraklerine kullandırılan krediler

Mali kuruluşlar için kullandırılan krediler" şeklinde sıralandı.

Açıklama şöyle devam ediyor...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön