19 / 04 / 2024

Kredili satışlar konut pazarının ne kadarını ilgilendiriyor?

Kredili satışlar konut pazarının ne kadarını ilgilendiriyor?

Konut sektöründe kredi faizlerinin indirilmesi ipotekli satışlarda artış beklentisini getirdi. Peki ipotekli satışlar sektör içinde ne kadar bir pay alıyor?



Konutta yeni kampanya ile bazı bankalar kredi faizlerini psikolojik seviyenin altına çekerken, bu hamlenin satışlarını hızlandıracağı beklentisi dile getirilmeye başlandı. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre konut satış verilerine bakıldığında kredi faizlerinin yüksek seyrinden dolayı ipotekli satışlarda sert gerileme olduğu belirtilmişti.  Son 7 aydır ipotekli satışlarda yıllık bir daralma gözlemlenirken, Mart ayında bu satışlarda gerileme yüzde 34 seviyelerine kadar çekilmişti. 

Bankaların bu hamlesinin öncelikle ipotekli satışlar tarafında kötü giden rakamları tersine çevirmesi bekleniyor.  Konut satış rakamları dikkate alındığında Türkiye'de ipotekli satışların yaklaşık olarak pazardaki satışların üçte birine karşılık geldiği görülüyor. TÜİK'in verilerine göre Mart 2018 itibariyle ipotekli satışların toplam konut satışları içerisinde payı yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti. 2917'in ilk aylarında ipotekli konut satışlarının payı yüzde 40'lara yakınsamıştı.

Kredili satışlar konut pazarının ne kadarını ilgilendiriyor?

BANKALARDAN FAİZ İNDİRİMİ

Ziraat Bankası ve Halkbank'ın konut kredisi faiz oranını aylık yüzde 0.98'e indirdiğini açıklamasının ardından, özel bankalardan da faiz indirim açıklamaları gelmeye başladı.

Ziraat Bankası ve Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamalarda 10 yıl vadeye ve 500,000 TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranının aylık yüzde 0.98'e indirildiği açıklandı.

Bu açıklamların ardından Şekerbank da konut kredisinde faiz oranlarını düşürdüğünü belirterek, "60 aya varan vadelerde uygulanacak indirimle Şekerbank, ilk defa konut kredisi kullanacak olan bireylere 500,000 TL’ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0.98’e çekti" denildi. 


Geri Dön